Хвиля Десни » 11 Лютого, 2021

Daily Archives: 11 Лютого, 2021

Суспільство

Вечірнє порт фоліо: «Костиця. Мінімалізм»…

Published by:

Оприлюднюю порт фоліо зимового вечора: «Костиця. Мінімалізм»… Звичайно, що в процесі проведення фотосесії, виникала ідея ляпнути на тарілку (доларів на десять), «для красоти», ще й кілька «горошин» кетчупу, гірчиці та майонезу, як вчить рейтинг зірок «Мішелін». Що, врешті-решт, Оля і зробила, намагаючись при цьому не псувати натуральний продукт!

Continue reading

Політика

Аби «північний потік» не потік під китайську стіну…

Published by:

Як мовиться: «Не вмер Данило, так болячка задавила»… Німецькі лобісти вигадали новий аргумент на користь добудови «Північного потоку – 2». Міністр закордонних справ Німеччини Гайко Маас застеріг від припинення російського проекту «Північний потік-2», зауваживши, що це може… зблизити РФ і Китай. Оце так розворот!

Continue reading

Культура

Люлька Шевчука диміла і в Чернігові…

Published by:

Вихід цієї книги був тихою сенсацією свого часу. Адже офіціоз радянської літератури твердив, що українська література почалася максимум з Котляревського, а тут раптом — цілий огром поетів, які були до нього, часто писали ще й не українською, а Валерій Шевчук та Василь Яременко зарахували їх до творців української літератури!

Continue reading

Культура

Вага наших переступів перед пращурами

Published by:

Олександр Кониський, автор славню «Боже, Єдиний, Великий» — ніженський суддя. Ще й белетрист неабиякий. Оповідання «Панська воля» про порядки на Гетьманщині ХІХ століття. Головна ідея — гріх змішування козацької та кріпацької (крестянської) касти. Власне, ота порочна, земна «панська воля» наступає там, де порушується воля Пана-Бога: вільна з невільним нехай родини не робить.

Continue reading

Культура

Гоголь між славою і невинністю душі

Published by:

У ніч з 11 на 12 лютого Микола Гоголь спалив другий том «Мертвих душ», над яким працював дев’ять років. У нього не було жодної хвороби, але духовно й морально він був знищений, і через десять днів помер. Подаю уривок зі свого оповідання «Дегустація в будинку з химерами», що увійшло до книжки «Сон із дзьоба стрижа».

Continue reading

Культура

Василь Вишиваний. Повернення

Published by:

10 лютого – день народження українського військового діяча, політика, дипломата, поета, австрійського архікнязя Вільгельма Гамбсбурга (Василя Вишиваного). Для багатьох поєднання цих імен досі викликає суперечливе сприйняття, що говорить про відсутність правдивої інформації. Та попри історичні й природні заметілі, саме цього лютневого дня з ініціативи громадської спілки «Український Народний Музей» та ГО «Міжнародний день вишиванки», за сприяння інших патріотичних, громадських осередків неподалік столичної станції метро «Лук’янівська» освятили місце для погруддя славному українцеві іноземного походження.

Continue reading

Культура

Австрієць за походженням і українець за духом

Published by:

Ім’я Вільгельма фон Габсбурга-Лотаринзького (Василя Вишиваного) знають в Україні і за її межами. Але не всі знають, що сформувався він як патріот України саме у містечку Золочеві. У Золочівському 13 полку уланів він набирав сотню, яка складалася виключно з українців, котрі носили синьо-жовті відзнаки.

Continue reading