Культура

Фото Рибалкіна з морозивом і Агафоновою…

Батько учив мене, ще до школи (1966-1967 роки) ніколи не їсти морозиво під час ходи. Коли він чи мама у свято або вихідний купували морозиво у стаканчику, я ніс його під наглядом до «сотки» (алея в в центрі міста), розгортав, викидав до урни папірець, залазив на високу (тоді) лаву і їв сидячи.

Сьогодні, у 2018-му, я згадав це, хрумаючи на ходу морозиво в приплюснутому стаканчику, на проспекті Миру,80.

А на знімку — травень 1977 року.
Ліворуч — мій хороший друг і муза Наташа Дасюк. Праворуч – звісно ж, я. 17-річний. Цей знімок крадькома зробив відомий чернігівський поет Станіслав Рибалкін, з яким я познайомився тільки у 1985 році.

Фотографія висіла на виставці в кінотеатрі «Дружба» у 1980 році. Знайомі і друзі говорили, що бачили там цей знімок влітку. А я за роботою — тоді працював рятувальником на пляжі з 8:30 інколи до 21:00 — так і не побачив фото.

Тільки у 1985 році, коли познайомився з «антирадянськими» поетами Святославом Хрикіним, Петром Пиницею і Станіславом Рибалкіним, побачив цей знімок. Це було у квартирі Стаса під номером 102, в одній із нових (тоді) 9-поверхівок на Пухова, біля ринку Нива.

Рибалкін мене ошелешив, коли на одній з поетичних вечірок у нього вдома, показав цей знімок. Я почав «качати права»: звідки у нього мій портрет з моєю музою?! Він розповів, що займався фотографією і був чи то начальником, чи то якимось цабе у кінотеатрі «Дружба». А зробив цей знімок на вулиці тоді ж таки, у травні 1977 року…

Знімок я викупив.
Того ж вечора. Довелося збігати в магазин…

… Того дня, на знімку, з Наталею ми весело відпочивали. Ще пішли в річпорт на ракету «Багрицький». Там якраз катали клас першачків, які уже переходили у 2 клас. Ми сиділи з нею удвох на останньому сидінні в ракеті і якась симпатична «першоклашка» весь час озиралася на мене і оглядала з усмішкою, нахиляючи голову і не звертаючи уваги на Наталю.

— Диви-диви, у мене з’явилася конкурентка! — смикала мене за руку Наталя. І ми удвох заходилися від сміху.

… Мені було 17-ть , їй – 15-ть.
Потім … Я пішов у армію, вона поїхала навчатись до Дніпропетровська. Вийшла заміж і стала Агафоновою…

А фото Рибалкіна залишилося…

Владислав Савенок

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *