Культура

Хто з наших письмаків зібрався на «дожинки» в Білорусь?

Білоруське агентство БЕЛТА (belta.by) 10 вересня повідомило, що в Гомельській області 10–12 вересня відбудеться XV Міжнародний фестиваль-свято «Славянские литературные дожинки», в яких візьмуть участь «письменницькі делегації» з Росії та України.

«Участие в мероприятиях подтвердили делегации региональных структур и Союза писателей России, а также Союза писателей Украины и Международного союза писателей и мастеров искусств», — говориться у повідомленні.

З цього приводу заявляю,
що Національна спілка письменників України не має абсолютно ніякого відношення до вищевказаного «фестивалю-свята», організованого лукашенківською Спілкою письменників.

Національна спілка письменників України чітко стоїть на державницьких позиціях, відстоюючи українську культуру перед новітніми викликами і загрозами. Ми жодним чином не контактуємо як мінімум з 2014 року ні з лукашенківською Спілкою білоруських письменників, ні з жодною з російських.

Також повідомляю, що в Україні зареєстрована т.зв. «Спілка письменників України», діяльність якої, на нашу думку, є антиукраїнською. З цього приводу згідно з рішенням Секретаріату Національної спілки письменників України від 7 липня ц.р. ми звернулися до Міністерства юстиції України і СБУ з заявами про необхідність розслідування діяльності цієї псевдоструктури.

На жаль, відповіді, які надійшли з цих державних відомств, є, по суті, формальними відписками. Цілком вірогідно, що згаданий в інформації білоруського державного агентства «Союз писателей Украины» і є т.зв. «Спілкою письменників України», з приводу антиукраїнської діяльності якої ми зверталися до Мін’юсту і СБУ.

Закликаємо відповідні державні структури належним чином відреагувати на факт участі «Союза писателей Украины» у лукашенківському форумі спільно з «Союзом писателей России».

Михайло Сидоржевський,
голова Національної спілки письменників України

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *