Культура

Художник Микола Кошель

Сьогодні — день народження чернігівського художника Миколи Кошеля (1925 р.н.). Родом з Дуболугівки, що під Ніжином. Перше мистецьке враження, яке лишилося з ним на все життя — акварель із панського будинку. Радянська влада вже утверджувалася міцно, але поруйновані навіть рештки минулого життя вражали.

Закінчив Одеське художнє училище. Хоча ходив тоді на милицях, але впертість сільського хлопця перемогла хворобу і з 1945 по 1950 навчався в місті біля моря. Хотів продовжити навчання в Київському художньому інституті, але бідність та радянська розруха не дозволили.

Працював у Комарівці, в будинку культури, а потім переїздить до Чернігова. Спершу викладає у школі, а з 1955 року входить до чернігівського товариства художників. Крім усіляких плакатів, оформлює автобусні зупинки у селах Політрудня, Черниш, Бутівка, Поліське, Шептаки, пологовий будинок в Ічні. Залишив багато пейзажів з Чернігова, Седнева та Дуболугівки.

Не здобувся на високі звання, бо якщо малював такі сумні картини, як «У колгоспі добре жить» — то шлях до нагород був закритий. 1985 року вийшов на пенсію. Нині має славне 90-ліття.

Василь Чепурний

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *