Культура

Історія життя від Надії Яременко

У читальній залі Чернігівської бібліотеки ім. Короленка відбулася презентація книги Надії Яременко «Сутінки людських душ. Gluhonimi. Історія життя». Книга наповнена драматизмом, внутрішнім болем, філософськими роздумами, крутими психологічними поворотами, долями різних прошарків людей, впливом політичних подій буремних 80-х та кривавих 90-х.

«Її Образи – дуже яскраві і влучні, а висновки – часто несподівані. У перші роки знайомства ми розмовляли виключно на медичні теми, бо мені здавалося: про що можна ще спілкуватися з директоркою медичної бібліотеки? Як я помилялася! Та про все на світі! А сьогодні вона мене вразила ще раз. Отже, я запоєм, на одному диханні, прочитала книгу Надії Яременко “Сутінки людських душ”. Жанр для себе визначила як жіночий роман. Та головне те, що вся викладена у тоненькому, трохи більше ста аркушів, виданні історія не просто читалася, а бачилася, наче кіно. Таке зримо переконливе зображення героїв, такі життєво реалістичні перипетії їхніх доль. Душа розкошувала, місцями затерпала і плакала. А ще, пані Надіє, я Вам аплодую за прекрасну українську мову, яку Ви, російськомовна кримчанка, почали вивчати вже дорослою. Вітаю Вас, пані Надіє, з виходом у світ достойного художнього твору. Також вітаю Ваших читачів і навіть трохи заздрю (білою заздрістю!) тим, у кого ще попереду знайомство з цією книгою» — написала у фейсбуці журналістка й письменниця Євдокія Тютюнник.

Цього зимового дня, коли за годину до початку презентації була загроза ракетних обстрілів, до бібліотеки завітало чимало шанувальників літературного слова. З теплими вітальними словами виступили директорка бібліотеки Короленка Інна Аліференко, кандидатка історичних наук, викладачка Чернігівського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти ім. К. Д. Ушинського Лідія Лавріненко, поетеси Надія Галковська і Тетяна Тимошенко.

Кошти, виручені від продажу книг, які можна було придбати на презентації і які ще є в достатній кількості в бібліотеці, пані Надія вирішила передати на потреби ЗСУ.

Усі присутні висловили надію, що Надія Яременко невдовзі розпочне роботу над продовження історії. Автор погодилась. Отож, чекатимемо…

Надія Заваліна

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *