Хвиля Десни » 20 Грудня, 2022

Daily Archives: 20 Грудня, 2022

Культура

Миколай у засаді…

Published by:

Кілька років тому Віталій Чепинога написав лібрето (лібрето Віталія Чепиноги) для Новорічних та Різдвяних утренників усім діточкам України. А потім, за тим лібрето, Олександр Ірванець виплеснув чудовий віршик про Миколая, але вже для дорослих.., хоча і діточкам також (старшого шкільного віку)…

Continue reading

Політика Суспільство

На руїнах моноліту!

Published by:

Незчисленна кількість виснажливих, до посинінь клавіатури й знепритомнень вайфаю, срачів серед української спільноти я завжди сприймаю з великим позитивом і навіть благоговінням. Значить, ми живі. Значить, ми на звичній своїй висоті, попри всі турбулентності. Значить, ми продовжуємо бути різними, багатошаровими, різноплановими, многофаланговими, поліфонічними, кількааспектними.

Continue reading

Культура Суспільство

Формула «футбольного щастя»

Published by:

Чому війна в Україні, в тому числі, через футбол? Не переконаю нікого, але написати мушу. Спершу нагадаю цитату російського професора Едуарда Понаріна, якою він описав тип щастя російської людини: «Ни коммунизм, ни либерализм для нас не сработал. Экономического роста нет, но люди счастливы. Есть футбол. Мы пошли по пути Латинской Америки, а не Швеции». Так, є чимало країн, де футбол — релігія. Але лише в країнах, де розвиваються культурні інституції та проекти, де впевнено працюють освіта і просвітництво, де суспільства сформовані, є базові суспільні цінності, там футбол культурі не заважає і не є їй альтернативою. Уроки футболу в школах — а чому не уроки історії, літератури, музики?

Continue reading

Культура

Історія життя від Надії Яременко

Published by:

У читальній залі Чернігівської бібліотеки ім. Короленка відбулася презентація книги Надії Яременко «Сутінки людських душ. Gluhonimi. Історія життя». Книга наповнена драматизмом, внутрішнім болем, філософськими роздумами, крутими психологічними поворотами, долями різних прошарків людей, впливом політичних подій буремних 80-х та кривавих 90-х.

Continue reading