Культура

Конрад — апостол Моря!

Хворів удома… Читав Джозефа Конрада… Джозеф Конрад — класик англійської літератури. Який справив суттєвий вплив на всю англомовну літературу ХХ століття. Хемінгуея, Грея Гріна і Берроуза. Один з кіношедеврів Копполи — «Апокаліпсис сьогодні» — навіяний Конрадовим «Серцем пітьми». Як пише перекладач Андрій Бондар, Конрад двічі став тим, ким стати не повинен був у принципі.

Бо народився Джозеф Конрад (Юзеф Коженьовський) поблизу Бердичева, на Житомирщині. Війни, повстання, боротьба, непевні часи, втечі. Ще дитиною лишився круглим сиротою, втративши батька і матір.

Спочатку Конрад став французьким матросом. А потім — капітаном корабля. Відвідав усі кутки, засвіти, і всі океани світу. Так і не навчившись плавати. Бо де ти в Бердичеві плаватимеш? Але чоловік з цілковито собі сухопутного Бердичіва зробився найкращим літературним мариністом всіх часів і народів. Конрад — апостол Моря!

Згодом він почав писати. Писати з потреби й нужди, бо якось треба було за щось жити. Конрад став визнаним класиком англійської літератури. Вивчивши англійську мову вже в зрілому віці.

Життя кидає нам виклики. І треба навчитись перетворювати їх на можливості…

Віталій Чепинога

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *