Культура

Мальтійські пристрасті в романі Ірен Роздобудько

Саме така книжка була мені потрібна після місяця читання надто серйозної і важкої чоловічої прози. Мені конче було необхідно прочитати щось захопливе, мандрівне і жіноче. І тут я інтуїтивно взяла з полиці книжку Ірен Роздобудько «Ранковий прибиральник» (видавництво «Нора-Друк»). Я кинула її у валізку і подалася в теплі краї. По правді відпочинок був настільки насиченим, що взялася я за читання лише перед відльотом додому. Але настрій, в якому перебувала, був цілком співзвучним з історією, описаною Ірен Роздобудько.

Дія роману відбувається на острові Мальта. Така обставина вже налаштовує на романтичний лад. Бо ця острівна країна завжди асоціювалася в мене з епохою середньовіччя та лицарською романтикою.

Михайло з українськими коренями або Майкл, як його давно тут називають, працює прибиральником в одному з фешенебельних готелів острова. Одного ранку, прибираючись в номері, він знаходить книжку рідною мовою, яку прочитав у юності і яка особливим чином вплинула на формування його свідомості. Він помічає, що звички, які має постоялець номеру, дуже схожі з його юнацькими звичками. А ще він відчуває запах парфумів, що знайомі йому ще з далекої радянської пори. Він розуміє: тут оселилася жінка і вона родом з його дитинства. Між ними починається невидима гра, яка поглинає Майкла і занурює в стан певної одержимості.

Але, крім основної фабули, в романі є багато речей, які не менш цікаві та інтригуючі. Захоплюючою є історія появи Майкла на Мальті. Він, типовий продукт совка, в 90-х намагається заробляти всім чим може, щоб прогодувати тільки-но створену сім’ю. Але розуміє приреченість реалізації себе в Україні, кидає все і емігрує до Канади. Та дух авантюризму не дає йому огніздитися в цій гавані стабільності, Майкл кидає все і їде до Америки. І вже там одна випадкова зустріч кардинально змінює його життя. Якби знав він тоді, що чекає його попереду і що доведеться йому пережити, щоб в кінцевому результаті опинитися на цьому крихітному острові посеред Середземного моря!

Авторка майстерно, наче ненавмисно, через героїв книжки розповідає нам багато цікавого про Мальту. Так, використовуючи сюжетну лінію про Майклового приятеля, аквалангіста Еда-акулу, вона знайомить нас з історією та легендами Мальти. Завдяки розповідям місіс Стефанії дізнаємося, що відбувалося на Мальті в роки Другої світової війни. Але найбільше про цю острівну країну та її традиції розповідає сам Майкл. Досить детально описано місця перебування головного героя: там він снідає, а там п’є вино, там організовує невеликий пікнік для друзів.

Я з цікавістю і захопленням відшукала ці місця в Гугл-карті і ніби мандрувала разом з героями книжки.

Роман «Ранковий прибиральник» пронизаний особливою енергетикою. Від читання годі було відірватися. Ситуації, в яких опинялися герої, примушували вагатися: а як би я вчинила в тих обставинах? Особливо цікавий експеримент авторки — занурення такого собі «хомо-совєтікуса» в реалії західного світу. Чи приживеться тут той, чиї корені глибоко врослися в зовсім інший ґрунт? Що зрештою переможе — забезпечене і спокійне життя в стабільній країні чи ностальгія за чимсь, чого не можна описати матеріальними категоріями?

Книжка Ірен Роздобудько стала для мене порцією свіжого повітря та ще більше збурила мої мрії про нові мандри. Тепер я точно знаю, що колись обов’язково опинюся на вузеньких вуличках Мальти і мої ноги ступатимуть каменями, які пам’ятають кроки лицарів.

Галина Новосад

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *