Культура

Найкрасивіший актор кіно за всю історію

Непоправна втрата для світового кіно: не стало ікони французького кінематографу… 18 серпня, на 89 році життя відійшов у засвіти французько-швейцарський актор кіно та театру, кінопродюсер, сценарист і режисер, ветеран першої індокитайської війни, якого вважають не лише зіркою та секс-символом європейського кінематографа, а й «найкрасивішим актором кіно за всю історію» – Ален Делон.

2019 року актор переніс два інсульти, після цього стан його здоров’я погіршився. На початку 2024 року французький суд визнав актора недієздатним, і суддя вирішив виключити дітей актора з питань, які пов’язані зі здоров’ям їхнього батька.

«Алан-Фаб’єн, Анушка, Ентоні, а також (собака) Лубо з величезним сумом повідомляють про смерть батька. Він мирно помер у себе вдома в Душі, в оточенні трьох дітей та сім’ї», — йдеться у заяві сім’ї, яку цитує агенція AFP.

Ален Фаб’єн Моріс Марсель Делон народився 8 листопада 1935 року в Со, передмісті Парижа. В юності в Європі йому відмовляли в ролях на тій підставі, що він дуже привабливий, а кар’єра в Голлівуді у нього не склалася. Але він все одно здобув світову популярність і знімався у всесвітньо відомих режисерів – Вісконті, Антоніоні та Годара.

Він став зіркою після того, як вийшли фільми «На яскравому сонці», «Рокко і його брати» (1960 рік), «Леопард» (1963-й), а також «Чорний тюльпан» (1964-й),«Зорро» (1975).

Близько 20 років його вважали секс-символом та іконою французького кінематографу. Свого часу Ален Делон номінований на «Золотий глобус» та отримав премію «Сезар» за найкращу чоловічу роль у картині «Наша історія» (1984).

Варто зазначити, що у квітні цього року президент України Володимир Зеленський зробив надзвичайно рідкісний і безпрецедентний жест щодо іноземця – нагородив Делона орденом «За заслуги перед Україною». Український лідер також висловив вдячність актору за підтримку нашої держави під час війни проти РФ.

Алена Делона знали і любили у всьому світі. Його називали найкрасивішим чоловіком світового кінематографу. У нього закохувалися, йому заздрили. Фільми за його участю увійшли до скарбниці світового кіно.

З нами залишаться його талановиті ролі, зіграні кіно і світла пам’ять у серцях мільйонів шанувальників його таланту.

Марія Вишневська

Пам’яті великого актора

Я залишу цей світ без жалю.
Ні про що не збираюсь просити,
Бо усе, що любив і люблю,
Ще до мене пішло з цього світу.
Все пішло – благородство й краса,
І найвищі святі ідеали.
Відвернулись від нас Небеса,
Бо Душі в цього світу не стало!

Як цю Душу я славив колись,
І усі її вічні чесноти…
Всі в цім світі давно продались.
За новенькі купюри й банкноти.

Хтось чекає, – скоріше б я щез,
Щоб зі мною пішла та епоха.
Але я ще живий – і мій пес
Не сумує поки ані трохи.
Він не знає, що скоро я йду –
Вслід за світом своїм відлечу я.
Бідний пес буде вити в саду.
Тільки я вже цього не почую…

Анатолій Матвійчук

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *