Культура

Не Пасха, а Паска!

Якщо ви не церковна людина, не релігійознавець, не дослідник Святого Письма і не дурний піп вас хрестив, то не вживайте слово Пасха. Бо воно суто церковне. А ми завше вживали Паска і Великдень. І щоб двічі не вставати: цитата з Івана Нечуя-Левицького не зовсім про те, але до свят:

«Окрім того великоруські народні звичаї зовсім одмінні од украiнських: у великоруського народа нема куті , нема колядок, щедрівок; приїзжі на Україні просвічені Великоросси не знають, що таке паска, бо в іх паскою зветься шматок сиру, а не наша паска».

А хто їсть кулічі, то назад їм ті кулічі цілими вийдуть, як і хліб бородінський.

Чи є в словнику Грінченка Пасха? Ні, нема. У «Словнику синонімів української мови» читаємо, що Паска синонім Великодня. І класики наші не вживали, а щойно в ХХ ст. стало це слово проникати під впливом атеїзму, МПЦ і осіб, які були виховані поза традиціями і не розуміли ріжниці.

Панас Мирний: «На Паску нарядила Галю як панну». «У пробоїнах бійниць стирчали горлаті жерла пушок, з котрих у великі свята, як, от на Різдво або на Паску, стріляли».

«Український голокост 1932-1933»: «Паска була рання, прийшли один раз до нас на Паску і викидали нас на сніг, багато снігу було…».
Записки Наукового товариства імени Шевченка (1912): «Дуже урочисто обходять пам’ять покійників на Паску».
Мусій Кононенко, сучасник Мирного: «Батько мій поїхав на Херсонщину через півтора-два тижні після Паски в 1872 році. Перед Паскою ж трапилась така подія…».
О. Довженко: «Навесні напередодні Паски…»
Отже висновок: хто святкує Пасху, мусить їсти кулічі. Поребрик їм у печінку.

Юрій Винничук

P.S.
Щоб знати, що святкувати, треба було б зазирнути до Святого Письма! Паска — це єврейське свято, започатковане Богом, в честь того, що Бог звільнив ізраїльтян з єгипетської неволі в 1513 році до нашої ери. Що означає слово Паска? Означає «пройти мимо» (Вихід 12 Біблія ). Бог повелів відзначати цей день кожен рік в 14-й день єврейського місяця Авіва, пізніше названого Ніссаном. (Левіт 23:5)
Ісус теж відзначав це свято, і в цей же день він помер. Чи повелів Ісус відзначати Паску своїм послідовникам? Ні! Відзначивши останню Паску в своєму житті, він заповів
проводити просту церемонію в пам’ять про те, що він віддав своє життя. Також він взяв хліб, і склавши подяку поламав його, дав їм, і сказав: «Це означає моє тіло, яке буде віддане за вас. Чиніть це на спомин про мене».
Так само після вечері він взяв чашу і сказав: «Ця чаша означає нову угоду, укладену на підставі моєї крові, яка проллється за вас» (Луки 22 :19-20).
Тобто він започаткував нову подію на основі його пролитої крові, яку християнам треба згадувати кожний рік.

Тетяна Бистрова

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *