Культура

Незакріпачені вірші…

Неймовірне багатство мови, її пластичність і незакріпаченість нашого наголосу, що додатково збагачує полісемією, — дають можливість написати навіть римований (!) вірш із… одного слова!

Цікаво: скільки часу треба, щоб пояснити це диво французу, іспанцю, поляку та іншим?..

І скільки, щоб пояснити нашим початківцям, що тамтешній верлібр – від бідності рим і фіксованого наголосу, тому не варто безоглядно те наслідувати – краще спершу пізнати, скажімо, наше «Розстріляне відродження»…

ВІРШ ІЗ ОДНОГО СЛОВА
(Шановним одеситам)

Труха нова, труха нова…
– Труханова?..
– Труханова!..
– Трухан, ов-ва! Трухан, ов-ва!..
– Труха?.. Нова?..
– Труха нова!

СВІЖА АМНЕЗІЯ

– Ви хто? Ви хто?
– Ми ці… митці.
– Мерці? Мерці?..
– Нє, ці… митці!..

ГІРКОТА ЖАРТІВ

Раніш народ народжував,
а вже пізніш народ жував.
Тепер частіш народ жує…
А що народ народжує?
Невже народ народжує,
те саме, що народ жує?..

МАЙЖЕ ЗА ХАЙЯМОМ

Якщо з’єднати сум із лінню,
кінець сумлінню…

ФЕЙКОВІ ФЕЇ

Знаєш, вже стали фейкові феї,
фейкові феї, а ріки – фекальні.
Ті, що недавно були дзеркальні.
… Навіть вандали вже корифеї.

Станіслав Бондаренко

P.S.
Стасе, ти далекий від святенництва, тому спокійно сприйматимеш моє визначення верлібра, писаного багатющою — і кількісно, і образно — українською мовою. Коли з тих чи інших причин відсутній сексуальний партнер, замість здорового сексу займаються мастурбацією-онанізмом. Коли з тих чи інших причин не вистачає словарного запасу або творчої клепки в голові, замість силабо-тонічного віршування займаються віршованим онанізмом — ВЕРЛІБРОМ. Таким чином, верлібр — це онанізм великої частині нинішніх паетів.

Георгій Бурсов

Ця твоя думка, Георгію, надто спрощена: бач, в Україні теж є кілька достойних верлібристів, зокрема — Микола Воробйов та Василь Голобородько (невипадково його колись відзначав сам Василь Стус)… Вони доволі глибокі люди (я переконувався в цьому ще й з особистих розмов) і справжні поети!..

Станіслав Бондаренко

Згоден на всі сто!!!
Твоя думка слушна, адже в ЛГБТ-товаристві серед сексуально-репродуктивного інвалідства можна зустріти цікаві, навіть талановиті особистості. Тобі не здається, що в НСПУ на часі створити секцію ЛГБТ-літераторів? Так би мовити, сучасним віянням широку дорогу!

Георгій Бурсов

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *