Культура

Осіння веремія у Письменницькому сквері

Як з’ясувалося, Благодійний Фонд Богдана Ступки, котрий виступає ініціатором перейменування Письменницького скверу на сквер Бодана Ступки, згідно з даними Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань станом на 21.10.2021, зареєстрований за адресою: місто Київ, вулиця Мих. Коцюбинського, будинок 2, квартира 15. Тобто, у «письменницькому» будинку, який вікнами виходить на сквер Чкалова.

Як стало відомо, саме за цією адресою кілька років тому, на шостому поверсі поселився Дмитро Ступка разом зі своєю дружиною Поліною Логуновою. Дмитро Ступка, разом зі своїм батьком Остапом є засновником Фонду імені Богдана Ступки.

Дружина Дмитра, Поліна Логунова — модель. У 2017 році вона потрапила в епіцентр скандалу, гостро та публічно розкритикувавши введення мовних квот на українському телебаченні. Логунова заявила тоді, що принципово не буде вивчати українську мову і розмовляти нею, бо, на її думку, в Україні існують дві державні мови.

Сусіди молодят підтверджують, що своєї обіцянки Поліна Логунова дотримується і сьогодні. І вона, і Дмитро Ступка, і їхня чотирирічна донька – усі вони послуговуються російською мовою.

Мені, насправді нема абсолютно ніякого діла ані до Дмитра Ступки, ані до його дружини, ані до його батька. Вони можуть розмовляти мовою, яка їм комфортна, хоч китайська або фарсі.

Але!
Намагатися повчати всіх довкола, розказувати, як нам називати сквер, уся столітня історія якого нерозривно пов’язана з історією української літератури, нахабно помахувати пальчиком перед носом у людей, які, відстоюючи українську мову, українську сутність загалом, втрачали геть усе, включно зі своєю свободою – це лицемірство і навіть свинство.

Галя Плачинда

P.S.
Мені розповідали, що родина покійного Богдана Ступки завжди була російськомовна, українська використовувалась виключно для сцени, не більше!
А сквер — справді письменницький. Я мав щастя зустріти в ньому не одного тепер уже класика літератури. Богдана Ступку там не бачив жодного разу, а от в легендарній кав’ярні-гастрономі на Заньковецькій зустрічав, бо там була театральна тусовка!
Сквер має бути Письменницький — це природно і справедливо!

Костя Гнатенко

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *