Культура

Післясмак «Гонитви на виживання»

Цими вихідними буквально пірнула в читання з головою. Книга, яку тримаю в руках — це новий роман Леоніда Ісаченка «Гонитва на виживання», який вийшов друком у видавництві “Апріорі” минулого року. Події роману, про який веду мову, розгортаються в мальовничому місті Ірпінь. Це надзвичайно емоційна історія про кохання та взаємостосунки людей на тлі віроломної агресії.

Антон і Терезія — двоє немолодих людей після випадкового знайомства та зацікавленістю один одним вирішують бути разом. Обоє мали до цього невдалі шлюби, розчарування і величезний життєвий досвід.

Він, залишивши усе до цього нажите колишній дружині, після двадцяти років спільного нещасливого шлюбу, із міста Лева переїздить до Києва і одразу влаштовується викладачем філології в один із столичних університетів. Усе його надбання за роки проживання в столиці — бібліотека з трьох тисяч книг, діловий костюм, джинси і кілька сорочок. Вона — управителька мережі магазинів, власниця комфортної двокімнатної квартири в мальовничому місті Ірпінь, що під Києвом. Вони шість років щасливо жили разом, аж поки в те усталене і планомірне життя не увірвався ранок 24 лютого 2022 року. Ранок, який назавжди змінив життя героїв книги і кожного з нас, поділивши його на «до» і «після».

Сторінка за сторінкою яскраво ілюструють складну психологічну драму, в яку глибше і глибше затягує головних героїв.

Перед лицем смертельної загрози люди починають проявляти істинні риси свого характеру, показують своє справжнє обличчя. Війна впливає на людські взаємини, на їх почуття та розвиток відносин в нових умовах. Антон розуміє, що жінка, з якою він прожив понад шість років, яку кохав понад усе, приховує від нього велику таємницю минулого. Виявляється, він зовсім не знав своєї Терезії, яка постає перед ним абсолютно чужою, агресивною, жорстокою і скритою…

Не буду переповідати сюжет роману, скажу лише те, що не могла відірватись до останньої сторінки. Мені не терпілось дізнатись у чому ж причина такої поведінки головної героїні. Причина виявилась доволі неочікуваною, але дещо привідкрила завісу, за якою ховалась героїня.

Після прочитання — післясмак направду якісного твору.

«Гонитва на виживання» — одна з тих книг, яка не дає однозначної відповіді на всі питання. Леонід Ісаченко залишає право на оцінку вчинків героїв читачем, надаючи йому простір для власного тлумачення та аналізу людської поведінки в критичних і екстримальних ситуаціях.

Дякую автору за величезну роботу, бо сьогоднішня війна і її наслідки – це те, про що треба писати, документувати і доносити людям в різний спосіб, у тому числі й через художню літературу. Книга однозначно варта уваги, рекомендую!

Оксана Павлюк, м. Вінниця

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *