Культура

Презентація «Війни 2022» у Польщі

«Справжні слова. Нова українська культура». Саме під такою назвою у варшавському кінотеатрі Kino Kultura відбувся одноденний мистецький захід, що вкотре об’єднав українців та поляків. Щира вдячність заступнику редактора видання «Нова Польща» Євгену Клімакіну, неймовірній Наталії Ткачик та її команді за організацію такої важливої події. Розпочалась зустріч з презентації книги «Війна 2022» – української версії антології 40 відомих українських поетів та письменників, які написали свої твори після початку повномасштабного вторгнення росії в Україну 24 лютого.

Варто одразу зазначити, що книгу можна придбати в Україні. Сьогодні замовив для своєї мами на сайті Книгарня “Є”, та ще й за акційною ціною. До видання, яке впорядкував український письменник з Донеччини Володимир Рафєєнко, увійшли твори найвідоміших українських авторів.

«Робота над цими текстами мене лікувала, тому що я відчув, що я не один. І ця травма, цей біль, неможливість дихати і спати – це не тільки моє, а наше спільне. Не приховую, що коли я читав, я плакав, але через це став жити далі», — наголосив письменник.

«Це напрочуд живі й пронизливі свідчення болю, боротьби, але також надії та віри в перемогу», – йдеться в описі до книги. Серед авторів – українські письменники Сергій Жадан, Ліна Костенко та Юрій Андрухович, але також письменники, які зараз воюють на фронті — Артем Чех, Артем Чапай та Павло Вишебаба. Під час презентації фрагменти книжки читали знаний польський актор театру і кіно Адам Ференци та Герой України, народна актриса України Ада Роговцева.

«Я вперше з лютого виїхала з України і мені ніяково. Але ця подія — варта!», – так прокоментувала свою присутність пані Ада. Це була приємна зустріч, і мав нагоду трішки поспілкуватися з Адою Миколаївною. Вона з теплом згадує Чернігів і обіцяла вже зовсім скоро завітати на зустрічі в Чернігівський обласний академічний музично-драматичний театр ім.Т.Шевченка.

Окрім упорядника видання Володимира Рафєєнка, участь у презентації взяли письменниця та громадська діячка Вікторія Амеліна та головна редакторка «Видавництва Старого Лева» Мар’яна Савка.

Під час творчої зустрічі один з ініціаторів створення збірки – журналіст та заступник головного редактора видання «Нова Польща» Євген Клімакін, поділився своїми думками. Він з початку повномасштабного вторгнення розумів необхідність зафіксувати ці моменти історії, емоції – всі ці непрості та трагічні сторінки нашої сучасного життя. Оскільки найкраще це можуть зробити письменники, було вирішено створити велику антологію з творами українських поетів та письменників про останні десять місяців війни росії проти України.

Під час заходу його учасники згадали про колегу, життя якого забрала війна – дитячого письменника Володимира Вакуленка. Вікторія Амеліна розповіла, як їй було важко розкопувати під вишнею у батьківському саду поблизу Ізюма щоденник Вакуленка, який письменник вів в окупації і завбачливо сховав, очікуючи з дня на день на затримання російськими окупантами. Журналіст Клімакін зауважив: на момент публікації української версії антології ще жевріла надія, що Вакуленко усе ж вижив. Натомість, нещодавно стало відомо, що він, на превеликий жаль, загинув від рук окупантів. Журналіст висловив сподівання, що в інших версіях цієї антології, зокрема польській, з’явиться щось зі щоденника Вакуленка.

Антологію «Війна 2022: щоденники, есеї, поезія» надрукувало видавництво Старого Лева у партнерстві з Українським ПЕН. Меценатом проєкту виступив варшавський Центр діалогу імені Юліуша Мєрошевського.

Автори, чиї твори увійшли до антології: Вікторія Амеліна, Софія Андрухович, Юрій Андрухович, Катерина Бабкіна, Максим Беспалов, Євгенія Білорусець, Юрій Винничук, Павло Вишебаба, Ірина Вікирчак, Лариса Денисенко, Любко Дереш, Анатолій Дністровий, Сергій Жадан, Олесь Ільченко, Юлія Ілюха, Олександр Ірванець, Павло Казарін, Катерина Калитко, Ія Ківа, Павло Коробчук, Ліна Костенко, Олег Коцарев, Галина Крук, Анастасія Левкова, Василь Махно, Олександр Михед, Катерина Міхаліцина, Юлія Мусаковська, Олена Павлова, Володимир Рафєєнко, Богдана Романцова, Марʼяна Савка, Ірина Славінська, Остап Сливинський, Олена Степаненко, Ксенія Харченко, Ірина Цілик, Артем Чапай, Артем Чех, Гаська Шиян, Ірина Шувалова, Петро Яценко.

Після презентації антології відбулася також зустріч з «очима Азовсталі» — фотографом Дмитром Козацьким та польським фоторепортером Мацеєм Станіком. Вони розповіли про свої переживання на війні і свої відомі фотороботи…

Олександр Майшев

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *