Культура

Про Шевченківську премію

Секретаріат Національної Спілки письменників України закликає владу до конструктивного вирішення питання Шевченківської премії та її модернізації.

Заява секретаріату Національної спілки письменників України

Шевченківська премія – це насамперед символ державний і державницький, а для української нації під час війни – ще й незборимий символ перемоги. Тому будь-які інсинуації навколо неї просто неприпустимі, бо руйнують одну з найважливіших святинь, які має наша країна.

Ми живемо у надскладний час, коли споконвічний ворог України – росія – намагається знищити нашу ідентичність і незалежність, тому наявність в інформаційному полі, яке одночасно є й полем нашої битви з підступним ворогом, негативних наративів, які пов’язані з найвагомішою мистецькою відзнакою в галузі української культури, є, на наше переконання, деструктивними.

Ніхто не заперечує модернізацію цієї нагороди, її поліпшення і подальший розвиток, надання їй відповідної ваги і значимості, проте стратегія її розвитку повинна мати конструктивний вигляд і комплексний підхід, ураховуючи потреби часу та вимоги суспільства.

На нашу думку, Шевченківська премія має сприйматися не як радянський рудимент, пережиток минувшини, а як підґрунтя для подальшого потужного розвитку української культури.

Найголовніше, будь-які зміни щодо цієї премії мають відбуватися виключно в правовому полі й унеможливлювати будь-які відхилення від букви закону.

На жаль, тепер, після низки скандалів, ця найвища нагорода, яку має Україна в галузі культури, поступово нівелюється, а найжахливіше – втрачається довіра до неї, той підмурівок, на якому вона й вибудовувалась багатьма поколіннями талановитих українських митців.

Ми, представники культури і громадськості, не можемо бути осторонь цієї нагальної проблеми і просто не маємо права забути нашу історію, бо Шевченківська премія – це одна з головних складових нашої держави, символ, який має залишитися для наступних поколінь незаплямованим!

Також ми хочемо нагадати, що сучасна українська культура – це не тільки шоу-бізнес. Останній є лише її елементом, але не магістральною складовою. Ми не повинні забувати про досвід минулих поколінь, тому вчасно маємо спинити те, що відбувається навколо самої премії, а відбувається, на превеликий жаль, її руйнація, а не розвиток.

Ми проти ухвалень одноосібних рішень щодо Шевченківської премії, а виступаємо за виважену державницьку позицію і комплексний підхід у її подальшій модернізації, і до цього процесу, на наше переконання, мають бути залучені відповідні інституції та знані українські фахівці.

Секретаріат Національної спілки письменників України

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *