Культура

Про те, що розгледіти не можливо…

Підтримую відзначення Різдва 25 грудня, оскільки його так відзначають усі християни світу: і римо-католики, і протестанти, і православна Греція, і Візантійська церква, і усі решта… Оце і увесь резон. Бо насправді Ісус Христос народився і не 25 грудня, і не 7 січня, а взагалі, як стверджують вчені, влітку, 5 червня. Мене цікавить інше: дитинство, отрочество, юність Ісуса Христоса. Якщо він народився у Вифлеємі, старе місто Єрусалиму, то в яку школу він ходив? На той час у Вифлеємі було одне віросповідання — Юдаїзм і різні секти. Отже, Ісус Христос вчився, якщо вчився, то у синагозі і там вивчив іврит та Старий заповіт, П’ятикнижжя, Тору, Талмуд і мусив виховуватися в юдеському дусі і у юдейському середовищі. Ну, логічно ж?

Про долю Діви Марії і її чоловіка Йоcипа ми взагалі мало що знаємо. Чи була у Ісуса Христа кохана дівчина, жінка? По ідеї, мала би бути. Більше того! Ісус Христос, або Ісус із Назарета спочатку був єврейським проповідником. І тут – бац – і враз він став засновником Християнського вчення і Християнської релігії. Але ж так не буває… Має завжди бути якась передісторія, початковий процес. І ми цієї передісторії не знаємо.

У різних переказах згадується, що Діва Марія у Вифлеємі висадила цілий оливковий сад. А розродилася сама Діва, по дорозі з Єрусалимської церкви до Вифлеєма у печері візантійського храму Кафісма, у хліві з вівцями. Це місце народження Ісуса дослідники знайшли лише у 1992 році.

Але заходити в цю печеру чомусь не можна. Там є маленьке вічко, у яке можна лише зазирнути. Я відстояв кілька годин у черзі, зазирнув у печеру, але нічого розгледіти не зумів. Тому вважаю, що суперечки про 25 грудня і 7 січня вважаю марними. Точної дати народження Ісуса Христа не знає ніхто.

Ростислав Демчук

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *