Культура

Російська культура на експорт

Послухала розмову з Олександром Еткіндом. Він тепер позиціонує себе передусім як історика. Гарний симптом — культура поза історією неможлива, вона є її інтегральною частиною. Еткінд говорить, що Гребєнщєков, справжній русскій дєятєль культури, нічого спільного з рос. глибинкою не має. Тобто рос. культура — це культура на експорт, це культура не народна, а якась вигадана, для інтелектуалів, що опиняться рано чи пізно на еміграції або матимуть свою публіку на еміграції і в особливо просунутих колах західних інтелектуалів.

І в цьому й полягає гаплик русской культури і її найближче майбутнє: саме Захід буде замовником рос. культури на експорт. Ми маємо це розуміти. І не кенселити треба росіян. Треба говорити з ними і про них, щоб Захід бачив, з ким має справу.

Рос. приклад має для укр. культури істотне значення. Я пригадую Соломію Павличко, яка відкидала Єфремова, бо народництво дорівнює соцреалізмові. З цим я ніколи погодитися не могла. Народництво прагнуло, щоб селянство українське стало грамотним, почало читати книжки й усвідомлювати себе українцями. Народники прагнули покращувати наших людей.

На жаль, рос. попи нічому навчити селян українських не могли, а інтелігенція могла. Хіба ж українське народництво дорівнює пропаганді соцреалізму? Звичайно, ні. Народництво виховувало націю, а не класове суспільство. Тим не менше ціле покоління вісімдесятників носилися і досі носиться з цією ідіотичною тезою модернізації українців без народництва.

Культура є непотребом, якщо вона не виховує суспільство, не впливає на нього. І російська культура саме така. У цьому її нікчемність. Вона блискуча і водночас безсила, без грунту. Її гуманізм — річ в собі. Європа стала Європою завдяки просвітникам, що працювали для народу. Такими просвітниками були свого часу й діячі церкви і священники від Лютера починаючи. Хоча всі тут прагнуть забути про Росію і її культуру, прагнуть викреслити її — це шлях в нікуди.

Російську культуру треба вивчати, про неї треба писати передусім для Заходу, щоб Захід зрозумів (він уже починає розуміти), що рос. культура — це культура на експорт, яка абсолютно відірвана від рос. суспільства, яка на нього ніяк не впливає.

Еткінд вважає, що зло рос. народу вкорінене у системі рос. освіти. Адже це расизм уважати, що зло лежить в природі рос. народу. Еткінд вважає, що треба покращувати рос. людей через освіту. От тільки шкода, що сам Еткінд вирішив покращувати західних людей, а не своїх рідних русскіх. От вона і є модель рос. культури на прикладі Еткінда. Схоластична це освіта і безрезультативне покращення русскіх.

Роксана Харчук

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *