Культура

Рука, простягнута із «Мерседеса», просить милостиню

Передпасхальна новина облетла православний інтернет — Києво-Печерська Лавра просить фінансової допомоги! «Намісник і братія Лаври звертаються за допомогою» — вісить прохання-мольба на лаврському сайті. Я аж просльозився. Не від жалості, а від офигенія!!! Я думав, що цинізм має межу, — виявляється, у московських попів її нема!

На тому ж сайті розгледів кілька фото її намісника (того, що звертається за допомогою) і вирішив прикинути приблизну вартість ризниці. Для надійності проконсультувався з людьми, які у тих цяцьках більш компетентні. Так ось, ловіть, парафіяни, прайс.

Облаченіє. Ціни варюються. Від простих парчових з машинною вишивкою до вишитих вручну. Загалом від 5 до 50 тисяч (!) євро. Митра – хто не знає, це та блискуча шапка, що на голові. Дехто каже, що вона символізує терновий вінець. Ціни плавають, — які іконки, хрестик, каміння. Ті, що на світлині — усі писані здебільшого на перламутрі чи золоті, хрестики та камінчики теж коштовні. Вартість – від 8 до 25 тисяч (!) євро. Тройник. Це хрест і дві панагії — іконки на грудях. Від 25 тисяч (!) євро і вище. Чув, що у митрополита Павла є і за 100 тисяч (!) євро. Жезл. Ота палка в руках. Останнім часом у цьому істеблішменті в моді срібні з інкрустацією — близько 20 тисяч (!) євро.

Тож, шляхом нехитрих математичних розрахунків маємо від 58 до 195 тисяч євро. Водночас. На одному московському попові! На оцій світлині, на цьому колажі 18 таких комплектів – ото й помножте!

Дехто волає: хай ті московські церковники попродають «Мерседеси»… Та шо ті «Мерседеси», коли там на одному, з дозволу сказати, батюшці стільки висить пацьорів, що вистачить на п’ять «мерседесів»!

Словом, інформація дана для роздумів і рефлексій. Благаю, не множте те все багатство і не діліть на пенсії простих українців, які, ніби вівці, несуть останнє до ворожої московської церкви. Краще… миймо руки і сидімо вдома!

P.S.
Запобігаючи хибних висновків, зауважу, не всі священицькі ризи такі збочено дорогі і не всі монахи Лаври мають такі статки. Напевно, як і скрізь, там теж є скромні і побожні люди.

Віктор Мартиненко

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *