Культура

Скарби у закутку Волині

Ніколи не думав, що в цьому закутку Східної Волині побачу величезну колекцію коштовних каменів – «Музей коштовного та декоративного каміння» у селищі Хорошів. Він з’явився 1996 року і підпорядкований Міністерству фінансів України. Вздовж траси ведуть вказівники з напрямком руху до музею.

Екскурсовод, геолог за фахом, знає історію кожного каменю, скільки йому років, як він утворився, в яких родовищах його добувають, скільки він коштує і де, крім ювелірної галузі, використовується.

Деякі камені коштують, як автомобіль.
Я побачив там гірський кришталь, зелений берил, блакитний аквамарин, чорний моріон, багряно-фіолетовий аметист, вороний турмаліон, яскраво-зелений смарагд, схожий на людське око агат, медовий бурштин, жовтий цитрин і навіть камінь, про існування якого не підозрював, – гетит, відкритий автором драматичної поеми «Фауст» Йоганном Вольфгангом фон Гете.

Тут зібрані коштовні камені з усього світу, а найбільше з Волині. Кварц вважають мінералом майбутнього. Він використовується в космічній галузі, оборонній промисловості, в оптиці, радіоелектроніці, приладобудуванні.

Знаючи про це, в США законсервували шахти, де видобувають кварц. В Україні офіційно теж законсервували, оскільки коштовні камені належать до валютних запасів, але недалеко від Хорошева підпільно працюють шахти, і хтось під прикриттям влади тихо видобуває дорогоцінні мінерали, за які не платить податки і вивозить їх за кордон.

Володимир Даниленко

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *