Культура

Степан Процюк про Івана Франка

Із записок провінційного читача… Степан Процюк, відправляючи свою книгу мені, побажав приємного читання. Але мені здається, що читання про Івана Франка засадничо не може бути приємним з огляду на всуціль важку, зчасту — трагічну, долю сього видатного галичанина. Принаймні, я читав кілька книг про Франка, скажімо, знаного і ретельного дослідника Романа Горака — його прізвище першим приходить на гадку, і жодна з них не є приємним читанням. Якщо, звісно, ви не належите до любителів всякого болючого мазохізму.

І болючість та, як на мене, перш за все від всіх тих шпильок, колючок терну, які так щедро накидала Франку галицька людність. Скажімо, не тільки поляки зупинили Франка в здобутті докторського ступеня, але головно — українці. Навіть дружину Франка Ольгу Хоружинську галицьке ієрархічно-застигле середовище не сприйняло і не прийняло.

Але я про роман Степана Процюка «Руки і сльози».

Попри чисельну існуючу лектуру про Франка його роман болюче діткає авторським співпереживанням. Він взагалі (особливо в першій частині) якось так дивно поєднує канву біографії класика і свою, особисту причетність. Це не переказ біографії Франка. Це шлях співпереживань автора, який думає про Франка.

І, як східняк, маю відзначити, що автор не лялякає щодо своїх земляків-галичан. Тут нема замилувань «галицьким П’ємонтом» — власне, й біографія Франка цьому вперто суперечить. Хоча для мене відкриттям став факт, що Юліян Романчук, який писав на Франка недостойне, за що й здобувся від нього поезії «Сідоглавому» («Ти, брате, любиш Русь, як хліб і кусень сала, Я ж гавкаю щораз, щоби вона не спала…») — наприкінці Франкового життя таки визнав його працю, його жертовний труд для українства.

Книгу Степана Процюка треба читати хоча би для того, щоб зрозуміти: українство — це не просто, це надзвичайно важко і часто невдячно. Але є щось таке в цій землі і в цих людях, що змушує триматися України. Франко назвав би його «песій обов’язок», а романтик — любов’ю до України. Кожному, власне, обирати своє…

Василь Чепурний

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *