Хвиля Десни » 14 Лютого, 2023

Daily Archives: 14 Лютого, 2023

Культура

Степан Процюк про Івана Франка

Published by:

Із записок провінційного читача… Степан Процюк, відправляючи свою книгу мені, побажав приємного читання. Але мені здається, що читання про Івана Франка засадничо не може бути приємним з огляду на всуціль важку, зчасту — трагічну, долю сього видатного галичанина. Принаймні, я читав кілька книг про Франка, скажімо, знаного і ретельного дослідника Романа Горака — його прізвище першим приходить на гадку, і жодна з них не є приємним читанням. Якщо, звісно, ви не належите до любителів всякого болючого мазохізму.

Continue reading

Культура

Крихітна лялька між рамами вікон

Published by:

Та школа довго-довго стояла між вулицею, цвинтарем і сосновим лісом. Стояла, затулена зусібіч заростями канадського клена й акації. Чіплялася за ноги дерезою, пахла жимолостю, а ввечері ряхтіла світлячками. І хоч довколишні хати вже давненько зяяли порожніми очима, все одно – то там, то там ще хтось обробляв городець, стояли вулики з живими-живісінькими бджолами, бовваніли сліди від коров’ячих ратиць та велосипедних шин. Школа, примружена, але ще не заплющена, напів-дихала, напів-спала.

Continue reading

Культура Суспільство

Мій сусід не вернувся з бою…

Published by:

Хатні капці – на ноги босі, серце – в пекло новин смартфона. – Синку, холод тяжкий бетону… Ти б вдягнувся. Бо ж пізня осінь… Синій погляд курить туманом. Мов крізь зуби: — Яке вам діло? Сутеніє душа над тілом. В’яне слово, б’ючись у браму.

Continue reading