Культура

Таємна зброя української музики

Переглянув учора фінал Національного відбору «Євробачення 2022», на якому передбачувано перемогла Аліна Паш. Костюми, аранжування, сценічний образ робили її недосяжною для конкурентів. Відчувалося, що у співачку вкладені гроші й над нею попрацювала команда професіоналів. «Тіні забутих предків» – пафосна пісня, створена спеціально для фестивалю. У ній є патетика, але загальна художня картина виступу справляє враження. В умовах інформаційного буму навколо України, який створили Росія та світові ЗМІ, очевидно, що пафос у пісні виконає свою позитивну роль. Вона звучить, як балада.

В закарпатської співачки Аліни Паш, безперечно, добрий нюх на час і актуальні музичні тренди. Україна – в епіцентрі світових симпатій та інформаційних потоків. Серед усіх країн Європи Україна – єдина країна, яка завжди виходила у фінал Євробачення. Я передивлявся різномовні відгуки на минулорічний виступ на Євробаченні українського гурту Go_A із піснею «Шум», яка посіла перше місце у світовому чарті «Spotify Top Viral» і побачив, що у світі великий запит на національний колорит, етніку, фольклор, неоязичництво.

Тож Катерина Павленко з «Шумом» відкрила естетичний шлюз для українського музичного колориту. При всіх глобалізаційних процесах спротив культурній уніфікації досить відчутний. Українська музика – таємна зброя, яка може підкорити світ. Що ж, 10-12 травня в Турині Аліні Паш буде що продемонструвати європейській публіці, яка вважає Україну однією з найсильніших музичних країн Європи.

Володимир Даниленко

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *