Культура

З прицілом на бестселер

Якщо посилаєш Всесвіту чіткі сигнали про той чи інший свій намір, ту чи іншу свою мрію чи плани на майбутнє – Всесвіт обов’язково відповість і допоможе. Кілька тижнів тому поїхала в Карпати і там, близенько-близенька до неба, я пообіцяла собі написати книгу про МОЮ ІСТОРІЮ. І от, сівши її, мою історію, писати, я зрозуміла, що написати книгу – не так-то просто.

Існують цілком конкретні закони письменницької майстерності, без яких неможливо створити досконалий літературний твір, як без знання законів Ньютона неможливо створити досконалий автомобіль. Так, я можу написати красивий текст, можу написати багато красивих текстів. Але як зліпити із цих хаотичних словесних клаптиків цілісне полотно – гармонійне, динамічне, читабельне, захопливе, корисне, і при цьому щире та правдиве – ось у чому, як з’ясувалося, полягає увесь секрет, який повинен відкритися тобі, інакше книги не вийде…

І от, саме тоді, коли я зрозуміла, що мені катастрофічно не вистачає знань, які у старі (і добрі, принаймні для початкуючих літераторів) давав Літературний інститут імені Горького – вищий навчальний заклад, у якому ще з радянських часів вчили на письменників (так, лише у Москві, бо ж у нас була одна – радянська література, тому таланти із республіканських «провінцій» мали їхати за знаннями в бєлокамєнную, і, до речі, Ліна Костенко і Юрій Андрухович, і Степан Пушик, Микола Рябчук, Юрій Логвин та багато-багато інших достойних українських письменників були випускникам саме Літературного інституту).

…Так от, як тільки усвідомила катастрофічний брак конкретних знань про те, як писати книги, як Всесвіт послав мені Марію Придьму, співзасновницю та генеральну директорку Літосвіти. З Марією ми зазнайомилися років десять тому, разом працювали в політичному піарі, а потім я спостерігала її стрімкий і успішний розвиток у довколалітературній сфері — в організації літературних шкіл, авторських курсів, лекторіїв, creative writings, літературних турів, видавничих проектів тощо, усього того, чим займалася і займається Літосвіта.

Я справді тішилася успіхами Марії, бачила, скільки нових імен з’являється в українській літературі в результаті активної діяльності створеної нею освітньої платформи… Але у мене і в думках не було постукатися до Літосвіти і попросити: «Навчіть мене!»

І от нещодавно мені на очі трапилася інформація про онлайн-курс Літосвіти «Письменницька майстерність»… І я все-таки глибоко вдихнула і написала Марії: «Ти тільки не смійся… але я хочу записатися на ваші курси. Бо хочу написати бестселер»

Ну от.
Відсьогодні я – слухачка курсу «Письменницька майстерність» освітньої платформ Litosvita. Двічі на тиждень протягом трьох місяців, в он-лайн режимі Сергій Жадан, Любко Дереш, Ростислав Семків, Олександр Михед, Андрій Курков і ще багато інших цікавих людей, які вже видали багато успішних книг, будуть учити нас писати.

Мені страшенно цікаво, кажу це абсолютно щиро. Тому що, повторю, що ось таких знань мені насправді бракує. І дуже добре, що я не посоромилася зізнатися в цьому.

За погодженням з Марією, я також буду викладати у фейсбуці свої враження від курсів. Бо дуже хочу написати МОЮ ІСТОРІЮ, написати круто і достойно. Написати книгу, яка стане бестселером.

Отже, матиму таке собі реаліті-шоу «Як Галя свій бестселер писала». Ох… здається, я влипла.

Галя Плачинда

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *