Економіка

Чи скористаємося «планом Маршалла»?

Для відновлення зруйнованої війною України потрібен план Маршалла. Канцлер ФРН Олаф Шольц заявив, що побачене під час його візиту до України минулого тижня нагадало йому фотографії німецьких міст після закінчення Другої світової війни. «І так само, як колись зруйнована війною Європа, Україна потребує сьогодні «плану Маршалла» для свого відновлення», — зазначив він і пояснив, що побачені ним масштаби руйнувань в Україні «величезні».

Але треба пам‘ятати, що «план Маршалла» вдався не тому, що він наповнював Європу грошима, а тому, що хірургічні та цілеспрямовані вливання капіталу дозволили європейській промисловості органічно перезапуститися та брати участь у світовій економіці. Саме це потрібно Україні, щоб піднятися з нижньої межі європейської драбини ВВП на душу населення. Але для цього потрібно більше, ніж гранти на відновлення. Для ефективного їх використання необхідно провести низку структурних реформ.

В Європі та США добре знають про проблеми, включаючи високий рівень корупції, олігархічну економічну структуру, знищену поганими урядовими управлінцями протягом усіх років Незалежності. Дерегуляція та заохочення економічної лібералізації для зменшення впливу корупції та зниження ролі держави є надзвичайно важливим. Залучені кошти слід витрачати на розбудову сучасних інститутів верховенства права, для боротьби з корупцією та підвищення якості та стандартів законодавства, що є життєво важливим для успіху України.

Є багато позитивних прикладів, з яких можна брати досвід. Польща, Південна Корея або Боснія. Є і погані приклади залучення міжнародної допомоги, такі як Афганістан та Ірак. Нам потрібно використати свій шанс. Просте вливання коштів у вигляді грантів — найгірше, що Захід може зробити для повоєнної відбудови України. Тим більше, за оцінкою Bloomberg йдеться про 1,1 трильйони доларів. Таких коштів у вигляді грантів нам точно ніхто не дасть.

Ми вже не скористалися вікном можливостей в 2005 та 2015 роках. Криза — це стимул. Маємо шанс перезаснувати важливі інститути, суттєво трансформувати нашу економіку та зробити країну більш сумісною з усім цивілізованим світом. І цього разу не маємо права ним не скористатися.

Олександр Ломако

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *