Економіка

Наслідки підриву Каховської ГЕС

Українці унікальні. Весь світ біля екранів телевізорів захоплювався тим, як під російськими обстрілами із затоплених сіл українці, крім людей, рятували собак, котів, коней, кіз, корів, курей, косуль, білок, їжаків… Ризикуючи власним життям. Прості люди з різних країн були з нами. ООН — бозна з ким.

Ще зараз під ракетними феєрверками на Херсонщину та Миколаївщину прямують вантажівки з різних областей України завантажені бутлями з водою, продуктами, ковдрами та одягом. Всюди приймають дорослих та дітей із зони лиха, у соцмережах настійливо пропонуються безплатні будинки та квартири для постраждалих. А в Одесі, яку терзають ракетними обстрілами, за два дні розібрали усіх врятованих собак та котів. Це війна, і це солідарність. Але я, як фахівець, зупинюся на аграрному аспекті цієї проблеми.

… Підрив рашистами Каховської ГЕС, окрім гуманітарної катастрофи, викликав і аграрну. Теракт вже підкориговує нашу продовольчу безпеку. І якщо на загальноукраїнському театрі виробництва зернових втрата підтоплених територій не буде потужним форс-мажором, то вітчизняний ринок фруктів та овочів це відчує гостро. Кавуни, цибуля, перець, ягоди…

Однозначно, що наш агропромисловий комплекс зазнав потужного удару. Бо на відновлення родючості затоплених грунтів підуть роки. Крім того, росія знову погрожує перекриттям “зернового коридору”, а союзники все ще розмірковують над постачанням нам далекобійних ракет, здатних прибрати військовий флот рашистів з Чорного моря.

Незабаром розгортатимуться жнива, і про це вже треба думати конкретно. Бо якщо цьогоріч здебільшого торгуватимуть зерном без українського, то за оцінкою фінансових аналітиків, його вартість на світовому ринку підскочить на 20%. Для всіх. Нагадаю, що до війни ми виробляли понад 100 мільйонів тонн зернових та олійних. Зараз же, при такій нарузі ворога над українськими сільськогосподарськими угіддями, підривами дамб та всіюванням площ снарядами і мінами — перспектива туманна.

Щоправда, цьогорічний валовий збір оцінюється приблизно у 68 мільйонів тонн, але це ми прогнозували ще до підриву ГЕС. Тепер треба розуміти, що унаслідок цього масштабного терористичного акту зупиниться водопостачання 31 системи зрошення полів Херсонської, Запорізької, Дніпропетровської областей. А це катастрофа для цієї кліматичної зони.

За останніми підсумками, на правому березі Дніпра по руслу затоплено 10 тисяч гектарів сільгоспугідь. На лівому, під окупацією, наслідки ще катастрофічніші — масштаби затоплень ширші. Штучна повінь, крім загибелі невинних людей, майнових втрат мешканців, які залишилися без домівок та всього нажитого важкою працею, призвела й до жахливих втрат свійських та диких тварин і птахів. Екоцид зачепив весь екокомплекс регіону, виникли реальні загрози масових епідемій, аж до холери. Змиті села з цвинтарями.

До всього, внаслідок знищення Каховської ГЕС, маємо критичні збитки для рибної галузі. Крім тієї кількості риби, яка загине у змілілому Дніпрі перед дамбою, вниз за руслом від загибелі лише дорослих особин втрати можуть сягнути 95 тисяч тонн або близько 4 мільярдів гривень. Загострить ситуацію і потрапляння прісноводної риби та інших біоресурсів у солоні води Чорного моря.

Від масштабного витоку з водосховища вода біля одеського берега вже втратила солоність у 6 разів. А це смертельна загроза для самої чорноморської фауни. Тож загальні збитки від загибелі усіх біоресурсів можуть скласти до 10,5 мільярда гривень.

… Ось так російські окупанти під тиском ЗСУ задіяли варварську тактику випаленої землі. Де це неможливо, вони намагаються змити наші села та міста разом з родючими землями довкола них великою водою. Напевно, сподіваючись, що після цього у нас може пропасти бажання відвойовувати їх великою кров’ю.

Будьмо пильними, бо такі розмови вже починають набирати градус у суспільстві. Їх підігрівають проросійські політики, яких дивним чином більшає. Це дуже небезпечні тенденції. Чому? А тому, що загальний обсяг наших запасів корисних копалин складає 111 мільярдів тонн. А за даними Forbes, під російською окупацією перебуває більше половини українських природних багатств. І ці запаси оцінюються в приблизно 8 трильйонів із загальних 14,8 трильйонів доларів США.

Тепер розумієте, чому путлер разом із китайськими та африканськими союзниками проповідують нам мир без цих наших золотих територій?! Так от, понад 70% загальної суми копалин припадає лише на три області – Дніпропетровську, Луганську, Донецьку. Думаю, нікому не треба доводити, що запаси корисних копалин це заможне майбутнє України. Це перспектива наших дітей. Це завтра, за яке ми воюємо сьогодні.

Тому жодних розмов про «зійдемося посередині» у переговорах з агресором, чи тим більше тез про те, що Донбас можна комусь подарувати – бути не може! Жодним чином, у жодному разі! Все буде Україна!!!

Ануш Балян

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *