Економіка

Зашморг Московській біржі

Від 1 липня на території Російської Федерації буде заборонений будь-який обіг доларів США і євро у зв’язку з новими жорсткими валютними санкціями Сполучених Штатів Америки і ЄС. Про це повідомила напередодні Голова Центрального банку Російської Федерації Ельвіра Набіуліна.

Про те, що Московська біржа та її філії відрізані від торгів твердою валютою, протягом години розтрубили усі світові ЗМІ. Серед росіян вибухнула паніка. Однак Ельвіра Набіуліна споробувала вгамувати співвітчизників, заявивши, що валютні вклади громадян РФ будуть безпечно зберігатися на їхніх рахунках.

Але це ще не все! Якщо грудневий указ президента США Джо Байдена забороняв валютні транзакції на користь або від імені приблизно 1200 підприємств, які в США вважають пов’язаними з російською військовою промисловістю, то тепер під обмеження потраплять операції практично з усіма підсанкційними організаціями, кількість яких перевищує 4500. Тобто до них увійдуть навіть ті компанії, що потрапили під санкції з причин, не пов’язаних із підтримкою війни в Україні, наприклад, найбільші (стратегічні) держбанки Росії: “Сбербанк” і “ВТБ”.

Запровадження вторинних санкцій у грудні вже дало результат, вважають у Вашингтоні. Цього року провідні банки Китаю, фінансові організації Туреччини, ОАЕ, Казахстану стали набагато прискіпливіше ставитися до роботи з російськими клієнтами і відсторонилися від співпраці з ними. Особливо складна для російських імпортерів ситуація у відносинах із китайськими банками.

В результаті вторинних санкцій, за підрахунками аналітикiв SberCIB, російський імпорт упав на 30%, а після останніх санкцій падіння російського імпорту може перевалити за 60%. В секторі імпорт-експорт Росія може повернутися до бартерних операцій часів пізнього СРСР.

Ростислав Демчук

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *