Політика

Ангела смішно виглядає

Ангела Меркель у промові з приводу нападу Німеччини на СССР нагадала про тісні історичні, економічні і соціальні зв’язки між німцями і росіянами, треба було б уточнити — між державними механізмами обидвох. Гоголь і Шевченко засвідчили, яким важливим був німецький фактор, передусім остзейський, у становленні абсолютистської російської монархії, яка і культурно, і за вихованням (про генетику взагалі не говоримо) була далекою від слов’янського світу.

Гоголь до німців ставився іще неприхильніше, ніж Шевченко. У його творах чорти на німецьких ніжках, а один з них — спереду справжній німець. Знайома Гоголя Олександра Смирнова-Россет (хохлушка, за її ж визначенням), що була фрейліною Олександри Федорівни, яку Шевченко назвав і опеньком, і чаплею. Насправді ж Олександра Федорівна була також відома як Шарлотта Прусська, бо була вона донькою прусського короля. Її портрет таки нагадує і чаплю, і опенька, не плутати з портретом Олександри Федорівни, дружини Миколи ІІ, що була німецько-англійського походження.

Усе це я пишу, щоб прояснити соціальні німецько-російські зв’язки, і не вимагати від німців того, чого вони дати не можуть.

Гітлер взагалі відвойовував, мабуть, те, що вважав німецьким з огляду на походження російських монархів, точнісінько так, як Путін відвоював Крим, і хоче відвоювати Новоросію. Але це безперспективна справа, бо міжнародне право все ж існує. І Меркель, що вибачається за Гітлера, просто смішна зі своїми апеляціями до російсько-німецьких зв’язків. Бо заперечуєш Гітлера — заперечуй і Путіна.

Але повертаючись до Гоголя. Згадана Олександра (у дівоцтві ) Россет питалася Гоголя:
— Вы браните немцев, — как-то раз сказала я ему, — ну, а Шиллера все-таки любите; а Шиллер тоже немец.
А Гоголь:
— Шиллер! — отвечал Гоголь. — Да когда он догадался, что был немцем, так с горя умер. А вы думали, отчего он умер?

А на світлині — хохлушки Россет, що народилася в Одесі, але не була етнічною українкою, політично ж уважала себе, звичайно, росіянкою, підданою російського імператора-німця, але була водночас і богемною особистістю, тому її спогади такі цікаві.

Роксана Харчук

1 Коментар

  1. Анатолій Пінчук

    А якщо ще згадати походження (та й походеньки також) імператриць Росії Катерини I – «Катаріни», та особливо Катерини II – це та, що «Sophie Auguste Friederike von Anhalt-Zerbst-Dornburg», яких так «горячо любіл россійскій народ» (слова «русскій» тоді ще не існувало), то дивуватись промові (та й поведінці) Ангели Меркель не доведеться…

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *