Політика

Бунт Давида проти Голіафа

Це не бунт. Це громадянська війна. Саме так вона й виглядає. І те, які в неї масштаби і тривалість – не головне. Громадянські війни мають велику здатність «розкочегарюватися», так само, можуть і затухнути – достатньо загибелі її вождя. Свого часу писав і казав: путін грається з вогнем, створюючи “вагнерівців” і віддаючи їх у безроздільне користування своєму “кухарю”. Фактично він сам собі створив величезні проблеми. І навіть якщо він таки виграє, це може стати реальним початком кінця “бункерного”.

До слова, нічого немає нового в цьому світі. Вже щось подібне колись було. Мікрофюрер історії не знає. Громадянські війни на Московії (їх чомусь повстаннями називають) завжди починалися на Півдні: Сепан Разін, Омелько Пугачов, Кіндрат Булавін, Антон Денікін.

Бо то своєрідний регіон, куди традиційно стікалися усі авантюристи і пасіонарії. А тут хвв сам, власними руками дозволив їм згуртуватися у потужну бойову силу, навчив і озброїв. Звісно, хотів як краще – використати проти українців. Але донських, уральських, кубанських, терських козаків, які у ХVІІ-ХХ століттях складали кістяк сил, що протистояли імперському уряду в громадянськіх війнах, саме уряд і створював, і озброював, використовуючи проти сусідів. А тут ситуація ще більш загрозлива. Адже частина війська пригожина – це криміналітет. Який живе за своїми “понятіями” і якому втрачати немає чого.

Що буде далі? Не знаю. З одного боку це бунт Давида проти Голіафа. Просто тому, що “вагенрівці” не мають достатньо ресурсів. Якщо їжу чи пальне ще можна здобути, то де взяти боєприпаси, яких для війни потрібна величезна кількість? І важке озброєння. І ким поповнюватися? Мало хто наважиться йти у військо, оголошене поза законом проти центральної влади.

З іншого боку уся ця центральна влада, уся “вертикаль”, що її вибудовував хвв “під себе” може виявитися “колосом на глиняних ногах” і за першого поштовху почати розсипатися. Сотню років тому імперія розвалилася на шматки буквально за рік. Так що тут прогнози можуть виявитися річчю невдячною. Хоча повторю, поки виглядає все не надто страшно для кремля, але якщо перехід на бік “вагнерівців” підрозділів російської армії факт – це ж-ж-ж може нести небувалу загрозу.

Варіантів розвитку кілька. Аж до утворення неконтрольованої кремлем якоїсь ростовської народної республіки. Розповзання нестабільності країною теж не виключене.

Єдине, що можна сказати – для українців це непогано. Будь-яке послаблення ворога і його розкол нам вигідний. Але сподіватися на скоре припинення проти нас війни через події у рф я б не став. Зрештою у 1917 році, незважаючи на падіння імперії, росія війну проти Німеччини і Австро-Угорщини продовжувала. Тож нам і далі своє робить…

Павло Бондаренко

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *