Політика

Давоське хамство

«Kissinger май есс good bye»… «Те, що зараз контролюють росіяни в Україні, власне, чисто Україною не є, бо росія цими землями володіла протягом століть». Отже?… Далі розумійте, як хочете. Автор цитати – не соловйов чи пєсков, а людина, що претендує на звання гуру геополітики – Генрі Кіссінджер. Кепсько, як бачите, знайомий з нашою історією. Теза озвучена для журналу The Spectator, видання, яке читає світовий політичний істеблішмент, свіже інтерв’ю від 2 липня.

По суті – розвиток давоського хамства, коли місяць тому колишній топ-дипломат США радив нам поступитися територіями «задля припинення війни і досягнення миру». Цього разу пішов далі, назвав аж три майбутні сценарії для України. Спойлер – з них кожен гірший.

Чому повз цю його балачку не варто проходити повз? Бо Кіссінджер – такий собі провісник ідеології, якої не можуть дозволити собі вголос чинні президенти чи інші сильні світу цього. Ті би й не проти схиляти Київ до капітуляції, але ж не комільфо після гучних заяв про повагу до наших суверенітету і боротьби за свободу. Те, що крутиться у них на язиках, говорить відставний пенсіонер. З нього наче й не спитаєш – офіційно не при владі, завжди можна списати на прояви деменції. Зате в публічний дискурс впровадили потрібний наратив, почали готувати грунт для відступу і західну громадськість до зміни політичного клімату щодо України.

Врешті, чому лише західну? Низка російських «змі» вже радісно підхопила заголовки в дусі, що «Кіссінджер прізнал правоту рф в конфліктє, прєдлагаєт Кієву условія міра». Справа за «малим» – щоб так само «прізналі» у Вашингтоні чи Брюсселі.

Що пропонує Кіссінджер: «Якщо Росія залишиться там, де вона є зараз, вона захопить 20 відсотків України та більшу частину Донбасу, основну промислову та сільськогосподарську зону, а також смугу землі вздовж Чорного моря. Якщо вона залишиться там, це буде її перемога, незважаючи на всі невдачі, яких росіяни зазнали на початку війни. І роль НАТО не буде такою вирішальною, як вважалося раніше. Інший результат – спроба витіснити Росію з території, яку вона отримала до війни, включаючи Крим, і тоді, якщо війна триватиме, постане питання війни з самою росією».

Остання фраза – це «елегантно», мов ампутація серпом яєць, відсутніх у колективного Заходу. Або ж спроба зміщення акцентів. Оцініть красу формулювання – не «війни росії» проти цивілізованого світу, а війни саме з нею! Звідси рукою подати, що відповідальна за наслідки зовсім не москва, а ті, хто з нею не погоджуються.

Нарешті: «Третій сценарій, який я накидав у Давосі, і який, на моє враження, Зеленський прийняв…» (Якщо стисло – «віддайте рф, чого хоче»). Жодне з Кісінджерових одкровень не передбачає повернення під контроль України окупованих рашистами Криму і Донбасу. Жодне!

Людмила Пустельник

P.S.
Кіссінджер і путін — це одна команда. В свій час, цей старий дідуган, якраз і впарював Єльцину путіна, на що той погодився. Призначення пуйла прем’єр-міністром раши, це була, така собі, багатоходівка. Скрізь, де Єльцин не з’являвся, йому наливали і говорили, який володя гарний хлопець, і не останню скрипку в цьому грав саме кіссінджер. Про наміри захоплення Криму, до прикладу, кіссінджер знав перший. І так далі… Багато, хто із західних політиків непогано харчується з кремлівського столу. Тому звичайно кіссінджер буде завжди боротись проти України.

Олег Обушний

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *