Політика

Доки не перегорить імперське сміття

Досвідчений журналіст і редактор Віктор Шлінчак зібрав під своїм постом у соцмережі 40 українських мудреців. З тим щоб редактори, перекладачі, дипломати, політологи допомогли втямити, що сказав Байден про членство України в НАТО… Тлумачам-оптимістам допомагає оптимізм, песимістам — песимізм…

Від себе скажу: якщо брати тільки цю, не чітко артикульовану промову, то мало зрозуміло. Якщо ж згадати контекст від саміту НАТО у Вільнюсі до нашого дня, якраз все зрозуміло: команда Байдена не бачить Україну в НАТО. Крапка.

Безпеку Україні, як то було вирішено влітку минулого року у Вільнюсі, мають гарантувати двосторонні угоди про військове співробітництво країн НАТО з Україною, включно із США. До речі в історії НАТО є подібний прецедент. Приєднуючи ФРН до НАТО, було вирішено ніколи не включати туди Австрію (хто знає історію, розуміє чому). Австрія при цьому є країною ЄС.

Тобто перспективу в ЄС наше нечленство в НАТО не перекреслює. Але провідні країни ЄС хочуть, не руйнуючи НАТО, значно посилити оборонні спроможності європейської унії.

Отже, доки в Росії не перегорить імперське сміття, Україна саме так і рухатиметься в західному напрямку. Це можливості. Досить гарні. Не змарнувати б їх дитячими галасливими вимогами: а я хочу більшу цукерку!

Віктор Лешик

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *