Політика

Двоє проти «трутня»

Американський «трутень» MQ-9 Reaper проти російських винищувачів Су-27… Інцидент у повітрі над Чорним морем… «Не поспішай поперед батька в пекло», «Не біжи попереду паровоза», «Не забігай попереду воза», «Не кажи гоп…»… — це все із серії мудрих народних примовок. Я стримав себе і не прохопився жодним словом про інцидент у повітрі над Чорним морем, доки не одержав притомне і експертне пояснення того що сталося від офіційних представників Пентагону.

І закликаю професійних журналістів та коментаторів робити так само. А то вже погнали: «застосовувати 5-параграф статуту НАТО», «відповідь має бути симметрична»… Стривайте, слід розібратись що це було і як це сталось?

Отже, що насправді сталося?
Російський винищувач Су-27 підійшов надто близько до американського безпілотника MQ-9 і пошкодив його пропелер. Зіткнення завдало пошкоджень і винищувачу. Він також ледве не розбився. Попри це, російському пілотові таки вдалось приземлити свій літак. (Дуже шкода)!

Зазначається, що безпілотник виконував звичайну місію в міжнародному повітряному просторі, коли два російські літаки спробували його перехопити. Європейське командування США заявило, що катастрофа у вівторок стала результатом «непрофесійних дій росіян».

Речник Держдепу Нед Прайс назвав інцидент з перехопленням американського безпілотника «зухвалим порушенням міжнародного права». Через це США викликали у Державний департамент посла Росії у звʼязку з інцидентом з американським дроном над Чорним морем, — пояснив журналістам речник Держдепу США Нед Прайс.

Посол Росії в США Анатолій Антонов заявив, що Росія не хоче «конфронтації» між його країною та США. «Ми вважаємо за краще не створювати ситуації, коли ми можемо зіткнутися з ненавмисними інцидентами між Російською Федерацією та Сполученими Штатами», — сказав Антонов, стоячи «на килимі» у Держдепі. Там російський дипломат давав пояснення понад півгодини.

США назвали дії Росії «нерозважливими, екологічно небезпечними і непрофесійними». Схоже, що на цому інцидент вичерпано. З’ясування подальших обставин інциденту триває!

Ростислав Демчук

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *