Хвиля Десни » 16 Березня, 2023

Daily Archives: 16 Березня, 2023

Культура

«Європейський денді» з післямовою

Published by:

Подивився інтерв’ю тепер уже колишнього голови Шевченківського комітету Юрія Макарова для «Української правди», записане одразу слідами гучного скандалу, сподіяного ним же і невідомими громаді особами з високих кабінетів чи то ОП, чи Мінкульту. Кілька суб’єктивних зауваг з цього приводу. Пан Макаров під час інтерв’ю всіляко намагався експлуатувати образ такого собі «вільного художника». Проте, як на мене, лукавить пан Макаров. Насправді це демонстрація ліберального цинізму, загорнутого в претензійну обгортку і припудреного образом такого собі «європейського денді».

Continue reading

Культура

Синички докльовують зиму…

Published by:

Перший мій письменницький з’їзд припав на, здається, 1981 рік. Відбувалось все в залі Верховної Ради, не по-людськи пишно, урочисто і вопше. Не буду про подробиці — більш детально в книзі моїх спогадів. Отже. Я опинився серед небожителів. Ось Дмитро Павличко, ось Іван Драч. Ось Борис Олійник. Ось, ось, ось. Дух перехоплює… Але все ж найбільше мене вразила одна деталь.

Continue reading

Культура

Зреформувати колгоспно-радянську премію

Published by:

Тож що не так із Шевченківською премією? Все не так – від початку і до кінця. Насамперед, Національна премія імені Тараса Григоровича Шевченка – рудимент нашого тоталітарного минулого і до Шевченка має насправді малий стосунок. Отримати таку відзнаку – не почесть, а сором. Що зробити, щоб претендувати й отримувати її не було соромно? Зреформувати: відмежуватися від її тоталітарного минулого, докорінно змінивши її, відсікши все, що досі робить її колгоспно-радянською.

Continue reading

Суспільство

Не розчинитися в «братской любві»

Published by:

Приїзд до Одеси російської журналістки Євгенії Альбац (кому цікаво – знайде в мережі, хто вона така і як до нас потрапила), її компліментарна риторика щодо і України, і її захисників викликали в нашої патріотичної спільноти природне обурення, купу запитань і підозр у «зраді». Попри те, як роздивитися тут не лише «зраду», а й Перемогу – без лапок і з великої літери.

Continue reading

Політика

Двоє проти «трутня»

Published by:

Американський «трутень» MQ-9 Reaper проти російських винищувачів Су-27… Інцидент у повітрі над Чорним морем… «Не поспішай поперед батька в пекло», «Не біжи попереду паровоза», «Не забігай попереду воза», «Не кажи гоп…»… — це все із серії мудрих народних примовок. Я стримав себе і не прохопився жодним словом про інцидент у повітрі над Чорним морем, доки не одержав притомне і експертне пояснення того що сталося від офіційних представників Пентагону.

Continue reading