Політика

Двоє у човні і… рукотворний шторм

«Президент України перебуває в нашій країні. Він робить брудні маленькі випади в бік вашого улюбленого президента, мене», – сказав Трамп, не уточнивши, що має на увазі. Вже очевидно, що особиста неприязнь Трампа до Зеленського зашкалює… Ймовірно, це сприйматиметься американцями, як прокремлівські позиція і забере у нього якийсь %.

Але тепер Гарріс не буде робити проукраїнських заяв і робити проукраїнських обіцянок. А навіщо? Тепер кожен для кого Україна має значення, проголосує за неї автоматом…
Те саме може бути і з Конгресом… Демократи прийдуть без проукраїнських обіцянок. А це теж не надто добре.

Але ще гірше буде, якщо Трамп переможе і з усією ненавистю вдарить по Зеленському, а рикошетом по Україні. В такому разі єдине, що врятує Україну від колапсу – це відставка Зеленського. Сподіваюсь, він, його оточення і фінансові еліти це розуміють.

Щодо Гарріс — у неї теж негативне ставлення до Єрмака і Зеленського, але, гадаю, вона потерпить до швидких президентських виборів в Україні і не кине нас на призволяще.

Нагадаю, спікер Палати представників США Майк Джонсон оприлюднив у середу лист на адресу президента Зеленського з ультимативними вимогами на адресу України. Варто зауважити, що відразу після початку візиту Володимира Зеленського до США відносини з керівництвом республіканської партії різко похолоднішали. Трамп відмовився від зустрічі з Зеленським, а спікер Джонсон натякнув на можливий зрив зустрічей у Конгресі.

Документ, датований 25 вересня, написаний у категоричному ультимативному тоні, що є нетиповим для міждержавних листувань.

«Шановний Президенте Зеленський!
Я вимагаю негайно звільнити посла України в Сполучених Штатах, Оксану Маркарову. Як ви вже зазначали, українці намагалися уникати “потрапляння в пастку американської внутрішньої політики” та “впливу на вибір американського народу” напередодні виборів у листопаді.
Очевидно, що ця мета була залишена на цьому тижні, коли пані Маркарова організувала захід, на якому ви відвідали американське виробниче підприємство. Цей об’єкт розташований у політично суперечливому штаті, керований топовим політичним союзником Камали Гарріс, і не включав жодного республіканця, оскільки – навмисно – жодних республіканців не запросили.
Цей тур був явно партійним заходом на підтримку демократів і є явним втручанням у вибори. Цей недалекоглядний і свідомо політичний крок спричинив втрату довіри республіканців до здатності пані Маркарової справедливо та ефективно виконувати дипломатичні функції в цій країні. Вона має бути негайно звільнена зі своєї посади.
Крім того, як я чітко заявляв у минулому, всі іноземні держави повинні утримуватися від втручання в американську внутрішню політику. Підтримка завершення війни Росії проти України залишається двопартійною, але наші відносини стають невиправдано напруженими та невиправдано псуються, коли кандидати, що очолюють республіканський президентський квиток, стають мішенями в медіа від офіційних осіб вашого уряду.
Такі інциденти не можуть повторюватися. Дякую за вашу оперативну увагу до цього питання, і я сподіваюся, що ви негайно вживете відповідних заходів.

З повагою,
Майк Джонсон
Спікер Палати представників»

Вікторія Самборська

***
Єдине, чого варто було особливо очікувати від візиту Зеленського – обережності. Тим більше перед виборами, де пристрасті вирують не прості. Але… Отже, маємо грандіозний скандал.
А голова комітету Конгресу з питань нагляду і підзвітності звернувся до генпрокурора США з вимогою надати до 2 жовтня всі матеріали, пов’язані з підговкою візиту. Комітет Конгресу з нагляду розпочав розслідування через переліт Володимира Зеленського до Пенсільванії для відвідування заводу боєприпасів «на гроші американських платників податків».
Конгресмен Комер назвав поїздку українського президента «елементом передвиборчої кампанії Камали Харріс» у ключовому для неї штаті. Він заявив, що комітет запросить документи у Білого дому, Мін’юсту та Пентагону.
Як треба було зробити по розуму?
Як мінімум, запросити туди конгресменів-республіканців. Можливо вони запрошення й не прийняли б, але зі свого боку ми б зробили правильний крок. А тепер маємо грандіозні розбірки – республіканці вимагають розслідування: за чий рахунок було відвідування заводу, чи супроводжувала Зеленського Секретна служба тощо.
Тепер до виборів президента США у листопаді Україна буде серед основних обʼєктів протистояння між республіканцями і демократами. «Полоскатимуть» весь цей час. І це те, чого категорично не можна було допустити з огляду на перспективи 2025 року!
В результаті, завдяки єрмакодипломатії, влетіли в епіцентр ідеального шторму. Якщо вдасться з Божою поміччю вийти без втрат, буде диво. Вибори в Америці закінчаться, а сухий залишок від скандалу все одно залишиться неприємним двопартійно.

О.Бригинець, В.Арьєв

***
Ясна річ, що Трамп грає на протиставлянні себе Україні. Це вже очевидно. І тому скористався приводом і написав публічного листа про звільнення Маркарової. Точніше, написав Джонсон за його завданням.
Але з іншого боку, професійним підходом було б — не давати таких приводів. Профі має передбачати реакцію!
І що тепер з цим робити – хто зна? Якщо Трамп переможе, то це буде пляма в стосунках. Трамп вже сьогодні змістив акцент і має претензії до Києва, але не має до Москви. А що буде, коли він прийде до влади?

Юрій Луканов

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *