Культура Політика

Фактор Черчилля і прем’єрський постфактум Джонсона

Добрий день, еврібаді! Після цих слів в уяві кожного українця постає людина, про яку кілька років тому мало хто знав. Але російсько-українська війна докорінно змінила цю ситуацію. І нині кожен, від малого до старого, знає, що найвідданішим другом України в її боротьбі з рашистами є дивовижний чоловік з неймовірною харизмою та креативною зачіскою на ім’я Боріс, який поміж тим працював донедавна прем’єр-міністром уряду Великої Британії.

Але окрім всього, що робить Боріс Джонсон для України та Британії, він встигає ще й писати книжки, які розпродуються по світу, наче гарячі пиріжки. Дякуючи видавництву Vivat та перекладачу Юрію Гіричу, і ми, українці, маємо можливість запізнати творчість цього видатного політика. І я теж розповім про книжку, яку з початком російського вторгнення було досить складно вполювати, адже кожен читач в Україні хотів познайомитися з розповіддю великого політика сучасності Боріса Джонсона про великого політика всіх часів і народів Вінстона Черчилля. Її назва «Фактор Черчилля. Як одна людина змінила історію».

Найголовніше, з чого б я хотіла розпочати свою розповідь, то це те, що

Для автора книжки постать Черчилля — це орієнтир, на який він все життя звіряється, проторюючи свій політичний шлях. І хоч жодного разу на сторінках книжки Джонсон не висловив свого особистого ставлення до Черчилля, але його величезна симпатія і захоплення відчувалися в кожній букві. Це почуття щире та непідкупне і воно легко передається читачу. Та не думайте, що автор послуговується лише емоціями. Його книжка — ґрунтовне дослідження постаті Черчилля. Підтвердженням є те, що бібліографія джерел займає аж двадцять сторінок дрібним шрифтом.

Отож, ким і яким був цей непересічний чоловік, що прожив доволі довге і надзвичайно насичене життя? Ми знаємо його, перш за все, як політика, що змінив хід Другої світової війни. Мабуть, це факт, який справді найважливіший для світу. Але в біографії Черчилля є стільки цікавого і надзвичайно важливого для історії, що виникає питання: як це все могло поєднуватися в одній людині? Його політична і державотворча діяльність почалася дуже рано. У 25 років Черчилль уже написав п’ять книжок і безліч статей, став членом парламенту, був репортером у численних воєнних кампаніях. Це був старт не тільки його кар’єри, але й старт буремного двадцятого століття, яке принесе людству чимало випробувань. І саме Черчиллю судилося стати ключовою політичною постаттю цього століття. То ж в чому секрет?

Одним з ключових елементів фактору Черчилля є його ораторські здібності. Він говорив до людей зрозумілою мовою і міг достукатись до серця кожного британця. Хоча сьогодні його вислови викликали б шквал обурення і вважалися не політкоректними. Та саме його прямота та далекоглядність змогли відкрити очі світу на багато важливих і доленосних речей. Становлення більшовицької диктатури в СРСР Черчилль вважав великою загрозою людству. Більшовиків він називав «бабуінами», а комунізм «жахливою формою психічної та моральної хвороби». Так само тонко Черчилль зумів розкусити небезпечність режиму Гітлера ще тоді, коли вся Єрпопа захоплювалася досягненнями німецької влади. І саме Черчиллю довелося стати тим, хто заклав початок кінця фашистській загрозі.

В планах Черчилля було знищити і загрозу комуністичну. Але після Другої світової війни позиції СРСР були настільки сильними, що це не вдалося навіть йому. Однак свою позицію він виказував завжди, попереджаючи світ про комуністичний терор. Саме Черчиллю належать слова про залізну завісу, яка опустилася над Європою, відрізавши значну її частину від реальної демократії та розвитку. Тож далекоглядність — це ще один фактор Черчилля, який неможливо переоцінити. Адже він не раз висловлював речі, які здавалися досить утопічними і дивними, але надалі історія таки підтверджувала їх реалістичність. Для прикладу, саме Черчилль ще у 1942 році, в розпал страшної війни, висловив думку про утворення Сполучених Держав Європи, що стало прототипом сьогоднішнього Євросоюзу.

Політична діяльність Черчилля, як європейського політика відома багатьом. Але далеко не кожен знає, що його діяльність у міжвоєнний період значно вплинула на розстановку сил на Близькому Сході і заклала підвалини сьогоднішньої держави Ізраїль. Значний вплив мала діяльність Черчилля на розвиток Індії та колоній Британії на африканському континенті.

Беззаперечним фактором Черчилля стала його феноменальна працездатність. Він міг працювати від світанку і аж до пізньої ночі, інколи доводячи до виснаження своїх секретарів та асистентів. Уявіть собі, що за 64 роки парламентської кар’єри тільки надруковані промови Черчилля складають 18 томів, 8700 сторінок і це при тому, що у нього не було власного автора промов.

Ресурси його організму виглядають просто фантастичними. Бо ж як можна було мати стільки енергії та ясності розуму, вживаючи стільки алкоголю і викурюючи стільки сигар? Та й стиль харчування Черчилля був, м’яко кажучи, не надто дієтичним.

Енергетичного і часового ресурсу Черчилля вистачало не тільки на політичну діяльність. За життя він прочитав більше 5000 книг. От де приклад для наслідування кожному читайлику! А ще, що стало для мене найбільшим відкриттям, Черчилль був доволі успішним художником і за своє життя намалював 539 творів мистецтва, які зараз продаються за мільйони доларів. Окрім того, Черчилль мав неабиякий нюх до винаходів. Достатньо лиш сказати, що саме завдяки його ідеї і наполегливості ми маємо зброю, яка стала ключовою у всіх війнах двадцятого століття, та й зараз відіграє не останню роль у нашій визвольній війні. Я маю на увазі танки, появі яких (і навіть назві яких) маємо завдячувати саме містеру Черчиллю.

Черчилль був найкращим оратором, найвдалішим письменником, найвлучнішим жартівником, найзухвалішим воїном серед політичних фігур свого покоління. В ньому поєднувалися діаметрально протилежні якості: веселість і войовничість, непоштивість і шанобливість, непохитність і сентиментальність. За своє життя Черчилль написав книг більше, ніж Шекспір і Дікенс разом узяті, здобув Нобелівську премію з літератури, брав участь у великій кількості збройних конфліктів на чотирьох континентах, служив на кожній вагомій державній посаді включно з прем’єрством (двічі), є невід’ємним персонажем перемог у двох світових війнах. І при цьому він був турботливим батьком чотирьох дітей та чуйним чоловіком, який навіть у дуже поважному віці, через майже шістдесят років подружнього життя, писав сентиментальні вірші своїй вірній супутниці Клементині.

Та, безперечно, Черчилль, як і кожна жива людина, не був ідеальним і бездоганним. Але все те, що він зробив для Британії і людства загалом, дозволяють з легкістю нівелювати ці життєві невдачі і політичні промахи.

Буду щирою, книжка читалась не надто легко і швидко. Можливо причина тому — велика кількість історичних фактів та імен, про які довелося чути вперше і заглядати до Гугля за роз’ясненнями, можливо стиль викладу нонфікшн літератури має свої особливості і потребує ґрунтовного осмислення. Та мені здається, що найбільша проблема тут у перекладі, який, на мою думку, далекий від ідеального…

Втім, я з великим задоволенням прочитала цю книжку. Вона відкрила мені багато нового і цікавого, як про великого політика, журналіста, письменника, художника, винахідника Вінстона Черчилля, так і про автора цієї книжки — Боріса Джонсона. Тож хочу побажати містеру Джонсону (або Джонсонюку, як вже звикли називати його українці) бути сильним духом, іти вперед, не зважаючи на невдачі та перепони, які супроводжують його політичну діяльність останнім часом. Адже в нього є хороший приклад для наслідування — незламний і непохитний сер Вінстон Черчилль.

Галина Новосад

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *