Політика

Інавгурація Байдена. «God Bless America»

Сьогодні відбудеться 59-та інавгурація в історії США. З різних причин вона стане безпрецедентною в історії країни. Вперше з 1869 року чинний президент не буде присутній на церемонії мирної передачі влади, якою так пишаються американці. Через пандемію коронавірусу, інавгурація відбудеться без глядачів. Зазвичай 200 тисяч власників квитків заповнюють «національну милю», щоб послухати виступ новообраного президента. Їхнє місце займуть 200 тисяч прапорів.

Ну, і через події 6 січня сьогодні у Вашингтоні надзвичайні заходи безпеки. Червона зона обмежує вхід людей до центральної частини міста, яка обнесена колючим дротом. За рівнем напруженості цю інавгурацію порівнюють з присягою Лінкольна часів громадянської війни та Франкліна Рузвельта періоду Великої депресії.

Байден розпочинає свій 4-х річний термін в умовах тривожного поєднання подій 1861 та 1933 років. Економічна криза, демографічна та політична поляризація нації та одна з найгірших серед розвинутих країн ситуація з коронавірусом, який уже забрав у США життя понад 400 тис людей.

P.S.
Другий в історії США президент-католик, 78-річний Джозеф Байден — надзвичайно емоційна людина. Думаю, під час своєї інавгураційної промови в 19.00 за Києвом він не один раз плакатиме.

Байден — добрий друг України, знає наші проблеми, головними з яких завжди вважав російську агресію, корупцію та внутрішні чвари між політиками.

«Адміністрація Байден-Гарріс гарантуватиме, що Україна отримає необхідну економічну та військову підтримку, зокрема, летальну зброю, одночасно закликатиме Україну проводити важливі реформи, які є життєво важливими для її успіху», — писав він у привітанні з нагоди Дня Незалежності України торік. Що ж, як кажуть американці, «God Bless America».

Олександр Ломако

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *