Хвиля Десни » 20 Січня, 2021

Daily Archives: 20 Січня, 2021

Ексклюзивна хвиля

У кокошніку з віночком (новий Правопис)

Published by:

Суд в Україні повернув українців до сталінського правопису! Скасували український правопис і повернули совєцький! Вчинили вкотре акт дискримінації проти українців. Нагадаю історію питання. Український правопис, яким ми користуємося сьогодні, і який тепер скасували, народжувався довго і в муках. З поверненням незалежності у 1991 році українські мовознавці поставили питання і про повернення до нашого, українського, питомого правопису.

Continue reading

Культура

Уривок із роману, що «влежується»

Published by:

Так легко і багато ще ніколи не писалося, як минулої осені й нинішньої зими. Але сказати, що роман «Осіннє танго» повністю закінчено – рано. Буде довгенько влежуватися, редагуватися, уточнюватися. Для мене такий період найсолодший, коли твої герої уже відбулися й стоять перед тобою явні, а ти ще допрацьовуєш, ніби причісуєш і домальовуєш.

Continue reading

Суспільство

Трагедія тьоті Іри, її дочок і зятєй

Published by:

Приїхала моя тьотя Іра. З Вільнюса. З Європи. Тьотя Іра має 70 років і, судячи з її розповідей, стільки ж проблєм і болячок. Плакалась моїй мамі на тему, шо внутрєнні органи не відповідають зовнішнім прагненням тьоті Іри, а геронтологія в Литві вєсьма повєрхностна і чотко орієнтована на внутрєнній мір кошелька.

Continue reading

Політика

Помер Володимир Черняк

Published by:

Щойно дізнався сумну новину — помер доктор економічних наук Володимир Черняк. Один із засновників Руху. Депутат З’їзду народних депутатів СРСР. Потім депутат Верховної Ради України. Не можу сказати, що ми з ним приятелювали, але були в дуже приязних стосунках.

Continue reading

Ексклюзивна хвиля

Ким був би Іван Гончар за України української, а не «украдінської»?

Published by:

Легендарному Іванові Гончару виповнилося 110. Його вповні можна назвати одним із духовних натхненників українського Шістдесятництва. Багатьом він подарував неоціненний дар: пречисте, безсмертне животворне причастя Українством. В українській Україні нинішня дата стала б подією державної ваги. Про неї писали б друковані та електронні медіа, телевізійні канали присвятили б цій постаті праймові програми. Національний цент Івана Гончара сяяв би оновленими після катастрофічного затоплення залами. І величався б Скарбівнею, яку зібрав для України її вірний Син.

Continue reading

Політика

Інавгурація Байдена. «God Bless America»

Published by:

Сьогодні відбудеться 59-та інавгурація в історії США. З різних причин вона стане безпрецедентною в історії країни. Вперше з 1869 року чинний президент не буде присутній на церемонії мирної передачі влади, якою так пишаються американці. Через пандемію коронавірусу, інавгурація відбудеться без глядачів. Зазвичай 200 тисяч власників квитків заповнюють «національну милю», щоб послухати виступ новообраного президента. Їхнє місце займуть 200 тисяч прапорів.

Continue reading

Суспільство

Замкнене Йорданське коло

Published by:

Христос хрещається – в ріці Йордані! Останнім часом більшає розмов, що омовіння в Йорданській купелі «не наше». Не вступатиму в полеміку. Традиції, принаймні, не для загалу, а певної спільноти — живий організм. Для мене стрибнути в ополонку ближче, аніж святкування Валєнтіна з Патріком, не кажучи вже про кельтський Гелловін (це ж треба було когось так нажахати гарбузами)!

Continue reading