Політика

Із Бахмута до Вашингтона!

Буквально кілька годин тому президент України Володимир Зеленський вирушив до США. Візит українського президента стане першою його поїздкою за межі України після широкомасштабного вторгнення в країну збройних сил Росії. Планується, що Зеленський зустрінеться з Джо Байденом та виступить у Капітолії. Водночас, адміністрація Джо Байдена розпочне постаччання в Україну ракетних систем ППО Patriot, що стане сигналом про розширення військової допомоги з боку США.

Візит Зеленського до Вашингтона відбудеться менш, ніж за два тижні до того, як республіканці перехоплять контроль над Палатою представників у демократів після виборів, які відбулись у США. Незважаючи на те, що ветерани Республіканської партії запевняють, що, як і раніше, підтримують військову допомогу США Україні, кілька відомих республіканців все ж відкрито запитують, чи продовжать США військову та фінансову підтримку уряду Зеленського.

«Вирушив до США задля зміцнення стійкості й обороноздатності України. Зокрема, із президентом США Джо Байдено обговоримо співпрацю України та США. Також виступлю в Конгресі та проведу низку двосторонніх зустрічей», — написав президент України на своїй офіційній сторінці у Twitter.

Раніше CNN з посиланням на джерела, близькі до переговорів, повідомило, що президенти США і України Джо Байден і Володимир Зеленський можуть зустрітися в Білому домі вже середу, 21 грудня. Відомо також, що 21 грудня Байден оголосить новий пакет допомоги Україні, куди входять і ракетні системи Patriot.

Згідно з графіком Зеленський проведе в США неповний день і вирушить назад до України. Маршрут і склад української делегації невідомий. Однак в адміністрації президента повідомили, що США консультували українську сторону з питань особистої безпеки президента України і усієї української делегації.

«У Вашингтоні в Зеленського буде дуже насичений графік. В обід Зеленський побачиться з Байденом в Білому домі, після цього буде зустріч з командою США з нацбезпеки та представниками американського уряду, потім запланована пресконференція та спілкування з журналістами», – розповів мій колега Остап Яриш, який працює у Вашингтоні.

Ростислав Демчук

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *