Політика

Капкан для Лукашенка

Маємо чергове загострення — Сувальський перешийок і нові загрози Європейському континенту з боку Росії і Білорусі… Про цей 100 кілометровий відтинок кордону між Польщею і Литвою нині говорять військові, політики, журналісти у Вашингтоні, Отаві, Брюсселі, Варшаві, Вільнюсі та інших столицях країн НАТО. Про Сувальський коридор йтиметься під час саміту G7 у баварському замку Ельмау, що триватиме три дні.

Про нього радитимуться також лідери країн НАТО під час саміту у Мадриді 28-29 червня.

Що сталося?
Тема безпеки Сувальського коридору не нова. Ще у 2015 році під час конференції CEPA Forum-2015 тодішній головний командувач Збройних сил США в Європі генерал Бен Годжес заявив, що Сувальський коридор є дуже слабкою ланкою в системі безпеки і оборони НАТО.

Відтак до регіону Сувалок з боку Польщі і Литви почали перекидатись підрозділи швидкого реагування Збройних сил США, Канади, Великобританії, Іспанії, Данії, Чехії…

Сьогодні назва «Сувальський коридор» знову спливла на поверхню. Річ у тім, що ЄС і, зокрема, Польща та Литва заборонили транзит із Білорусі в Калінінградську область підсанкційнi товари: вугілля, залізнy руду, бензин, дизельне пальне, мастила, товари подвійного вжитку, електронікy, засоби електронного зв’язку та багато іншого.

Калінінградська область і так ледве виживала, а тут ще й санкції на транзит. Виникла загроза зупинки цілих блоків промисловості цього занедбаного російського анклаву.

Про Сувальський коридор заговорили в Москві і Мінську. Днями цю тему порушували Владімір Путін і Алєксандр Лукашенко на одній із підмосковних резиденцій Путіна. Переговори тривали кілька днів і невдовзі будуть продовжені в Білорусі.

Кремль докладає всiх зyсиль, аби втягнути Білорусь у пряму війну, якщо не з Україною, то бодай для того, аби «пробитии» силою Сyвальський транзитний коридор. Планів є декілька: прорив до Калінінградської області з боку Білорусі, прорив з обох боків. Прорив може бути військовий, прорив за допомогою сирійських «біженців», радіаційна загроза від атомної електростанції в білоруському Островці, Гродненської області…

Тільки ж «хитровимаханому» Лукашенку слід добре розуміти, що зазіхання на території суверенних Польщі і Литви смерті подібні. У випадку військового вторгнення спрацює 5-й параграф договору НАТО про колективну оборону і безпеку…

Ростислав Демчук із Брюсселя

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *