Політика

Капці мілошевича для путіна

Міжнародний кримінальний суд видав ордер на арешт президента РФ Володимира путіна! Згадую як Слободана Мілошевіча привезли в Гаагу. Акредитацію на засідання суду дістати було дуже тяжко. Дякувати журналістській солідарності. Нам, журналістам з Брюсселя тамтешні журналісти організували житло в Гаазі і Амстердамі. По черзі мінялися акредитаційними картками. Кожен хотів сам побачити Мілошевича і зробити тихцем фото, як він сидить у клітці і дає покази.

У Гаазі тоді перед трибуналом зібралось сотні тисяч людей.
Я в житті бачив два, або три такі велелюдні стовпотворіння журналістістів. Перше — коли у Гаазі ішов процес над Слободаном Мілошевічем і друге — у Франції перед клінікою, де вмирав палестинський лідер Ясір Арафат. Там журналісти також чатували денно і нощно. А камера-мани з Ізраїля лиш причитали: сука, ну коли ти вже нарешті здохнеш?

Тепер, до вчорашнього оголошення про ордер на арешт Міжнародним кримінальним судом у Гаазі Володимира путіна. Не плутати з міжнародним судом ООН з прав людини, який також розквартировано в Гаазі. Це дві незалежні одна від одної міжнародні організації.

Що це ознацає для путіна? путін тепер не виїздний з Росії офіційно. Друге! Після рішення МКС він навряд чи зможе стати якоюсь стороною міжнародних переговорів. А щодо участі про мир між Росією та Україною — і поготів. По-перше: де їх проводити? Зеленський у Москву, чи Мінськ для переговорів не поїде. Анкара, Стамбул — дуже сумніваюсь. В Пекін Володимир Зеленський, та і сам путін, не поїдyть. Можна було б подумати про переговори в звільнених Донецьку чи Луганську. Та й то не варіант.

Якщо Петро Перший «прорубав вікно в Європу», то путін закрив його і задраїв намертво. Вже сьогодні поширюються чутки, що навіть лідер Китаю Сі Цзіньпін планує відмінити заплановану поїздку у Москву.

Тепер кілька слів про Міжнародний кримінальний суд (Cour pénale internationale; International Criminal Court) — перший постійний міжнародний орган кримінальної юстиції, до компетенції якого належить переслідування осіб, відповідальних за геноцид, воєнні злочини, злочини проти людяності, а також злочини агресії. Заснований на основі Римського статуту, прийнятого в 1998 році. Офіційно розпочав свою роботу з 1 липня 2002 року.

N.B. Але слід знати, що Україна є однією з небагатьох країн світу, яка не ратифікувала Римський статут і не може свідчити та звинувачувати російських воєнних злочинців (у тому числі і путіна) у Міжнародному кримінальному суді. З ратифікацією Римського права зволікали і були проти попередні президенти України — Віктор Янукович, Петро Порошенко… Не дійшли руки до ратифікації Римського права і у нинішнього президента та чинної Верховної Ради.

А це треба зробити якнайшвидше. Подзвонити з Банкової в офіс Арахамії, а Давиду Арахамії слід подзвонити у секретаріат Верховної ради, аби вони підняли усі подання щодо ратифікації Римського статуту і своєю монобільшістю нарешті довести цю справу до логічного кінця. І це не тільки моє побажання, але і побажання Венеційської Комісії і усього Європейського Союзу. До речі, саме Європейський Союз зібрав делегації прокурорів в роботі МКС аж з 32 країн Європи.

Для України настав дуже сприятливий момент і шанс. Його Україна не пає права прогавити! Іншими словами, путіна і його зграю судитимуть, але без участі у цьому процесі України і українців.

Ростислав Демчук

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *