Хвиля Десни » 19 Березня, 2023

Daily Archives: 19 Березня, 2023

Культура

Далекий березень, занесений снігом…

Published by:

На початку місяця березня (6) 1980 року пішов із земного життя один з найвидатніших українських письменників Григір Тютюнник. Десь за тиждень до цього ми прогулювалися вечірньою вулицею Володимирською. Ще були мій брат Петро і художник Юрко. Раптом Григір зупинився, пристояв і сказав тихим похмурим голосом:
— Не хочеться жити.

Continue reading

Культура

Ліні Костенко — 93!

Published by:

Сьогодні геніальній Ліні Костенко — 93 роки. Проте і вчора, й сьогодні її поезія затребувана, як і буває у воістину народних поетів. Учора з Миколою Гриценком, відповідальним секретарем НСПУ, ми говорили зі студентами-журналістами Інституту ім. Бориса Грінченка…

Continue reading

Культура

Творення мертвих світів

Published by:

Література стала суб’єктивним полем індивідуальних збочень і корпоративної боротьби. Аби її врятувати, треба повернутися до Гомера і розпочати все знову. Але нема гарантії, що література не прийде вкотре до герметичної естетики ґеніяльного Джойса чи талановитих збочень на кшталт австрійської нобеліянтки 2004 Ельфріди Єлінек.

Continue reading

Культура

Війна і вірші

Published by:

Особисто мені траплялися добрі вірші, написані протягом першого року активної фази цієї війни. Досить згадати поезії Мар’яни Савки, Світлани Поваляєвої, Дмитра Шандри, який перебуває на передньому краї боротьби з ворогом, Остапа Сливинського, Ярослава Гадзінського, ще декількох поетів і поеток, чию творчість я щиро шаную.

Continue reading

Політика

Капці мілошевича для путіна

Published by:

Міжнародний кримінальний суд видав ордер на арешт президента РФ Володимира путіна! Згадую як Слободана Мілошевіча привезли в Гаагу. Акредитацію на засідання суду дістати було дуже тяжко. Дякувати журналістській солідарності. Нам, журналістам з Брюсселя тамтешні журналісти організували житло в Гаазі і Амстердамі. По черзі мінялися акредитаційними картками. Кожен хотів сам побачити Мілошевича і зробити тихцем фото, як він сидить у клітці і дає покази.

Continue reading

Політика

Убивці не мають почуватися безкарно

Published by:

Пересічну людину схоплять за поцуплений буханець. А що, як злодій — президент? І не просто злодій, а вбивця? І його підлеглі — вояки, шпигуни, пропагандисти. Мільйони, які підтримують, схвалюють, заохочують, фінансують чи потурають мовчанням. Що тоді?

Continue reading