Політика

Консультації трьох президентів

Президент Франції вдався до рідкісної практики — консультацій з колишніми очільниками держави: Франсуа Оландом і Ніколя Сарозі. Тема одна — Україна. Далі — мій переклад ранкового допису в La Mond. “У середу, 6 березня, було 18:00, коли Франсуа Олланд увійшов у двері президентського палацу до позолоченого салону, де перед ним сидів Еммануель Макрон. На першому поверсі, біля маловідомої картини Сулажа, два глави держав, один колишній, інший чинний, говорили про війну в Україні, в яку з 24 лютого 2022 року вторглися російські війська, і про схильність громадськості до забуття.

Колишній президент провів з Еммануелем Макроном трохи більше години, змусивши Ніколя Саркозі, який був запрошений слідом за ним на 19:00 на ту ж саму зустріч, чекати на свою аудієнцію.

Франсуа Олланд мав що порадити своєму наступнику, оскільки пережив проєвропейську революцію на Майдані в Києві в 2014 році під час свого перебування на посаді президента, яка викликала лють Володимира Путіна. У дипломатії, особливо з главою Кремля, який, за словами колишнього президента, розуміє лише баланс сил, краще «не говорити того, що ми збираємося зробити, і робити те, що ми не сказали», — ділиться Франсуа Олланд з кількома журналістами на сходах Єлисейського палацу.

«Чим менше ми говоримо, тим краще ми робимо», — наполягав він перед тим, як покинути вулицю Фобур Сент-Оноре. Такою є логіка переконання, за словами колишнього президента Республіки.

Ніколя Саркозі, який після свого інтерв’ю вислизнув з палацу подалі від камер, був менш відвертим. Можливо, він вже все сказав у своїй книзі “Час боротьби” (Le Temps des combats, Fayard, 2023). «Франція помиляється, коли постачає зброю безперервним потоком одній з воюючих сторін», — написав він, вказуючи на Україну.

У 2020 році Національна фінансова прокуратура почала розслідування, чому пану Саркозі було виплачено 500 000 євро російською страховою компанією “Ресо-Гарантія”…

Віктор Лешик

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *