Політика

Лондонська відставка промосковськими руками?

Джонсон – чи не єдиний у міжнародній когорті важковаговиків кинув виклик кремлівському фюрерові і підтримав Україну в її війні з росією. В москві це «оцінили». Рашистський слід відставки Джонсона лежить на поверхні. Лондон уже протягом десятиріч може «похвалитися» потужним російським лобі.

В британській столиці давно накупили елітної нерухомості олігархи з рф. Рашн-дітки, вивчені в London School of Business чи Кембриджі, якщо й говорять «па-рускі», то з відчутним британським акцентом. Батьки «рєшают вопроси» в закритих клубах «тільки для джентльменів». Cаме там, за зачиненими дверима, традиційно робиться британська політика, і зовсім не віднедавна – за участі впливових громадян рф.

Йдеться не лише про особняки на Пікаділлі чи в Кенсінгтоні, але й безпосередній вплив на англійські мізки. Російські багатії контролюють серйозний сегмент ЗМІ на острові. Євгєній Лєбєдєв володіє газетами Evening Standard, The Independent і телеканалом London Live. Інший Євгєній, Прімаков, свого часу купив контрольний пакет акцій Тhe Guardian. Обидва – треба ж, який збіг! – в минулому були високопоставленими офіцерами кгб.

З відставкою Джонсона у москві вже радісно пов’язують майбутнє зникнення українського питання з газетних шпальт. Мовляв, ніхто настільки енергійно, як Борис, не стане нагадувати про Київ. А названі вище англійські видання, власність росіян – одні з провідних, диктують порядок денний у глобальному медійному просторі.

Істерики в британській пресі й на трибунах з приводу ганебної поведінки Джонсонового заступника Кріса Пінчера були такими гучними, ніби то не він, а сам Борис когось там мацав і домагався в пабі. Це, нагадаю, в Англії, де одностатеве кохання не є табу, а ставлення до підпилих, переважно, толерантне.

Не варто забувати і про традиційні зв’язки головних політичних опонентів Джонсона, лейбористів, класичних лівих, з їхніми російськими колегами, це відома історія. Ще з тих часів, коли більшовики їздили на вишкіл до британських соціал-демократів на початку минулого століття.

Нарешті, відомі й наміри лейбористів значно розширити торгівлю з ЄС, про це заявляли не раз. Ці інтереси дуже збігаються з російськими…

Людмила Пустельник

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *