Політика

Марк Рютте на пост генсека НАТО?

Як на мене кандидатура досить контроверсійна і непроста! Пригадуєте одну-єдину країну в ЄС, у якій проводився референдум щодо ратифікації Угоди про асоціацію України і Євросоюзу? Ця країна — Нідерланди. Пригадуєте країну, яка погодилась ратифікувати Угоду про асоціацію в урізаному вигляді і без права на повноправне членство України у Європейському Союзі? Це також були Нідерланди і не останню скрипку у цих антиукраїнських настроях відігравав прем`єр Нідерландів і лідер найпотужнішої політсили Народної партії за свободу і демократію Нідерландів Марк Рютте.

У липні уряд Нідерландів розпався на тлі внутрішньої боротьби щодо міграційної політики країни і Марк Рютте оголисив, що більше не буде очолювати уряд Нідерландів й побуде на цій посаді до формування нового уряду країни.

Опісля поповзли чутки, що Марк Рютте мітить на крісло і портфель Генерального секретаря НАТО. Тут слід сказати, що сьогодні Рютте вже займає проукраїнську позицію. Однак чи бувають такі політичні перевтілення тривалими? Особисто мене беруть сумніви.

Сам Рютте нещодавно в інтерв’ю голландському радіо Den Haag FM заявив таке: «Цього літа я почав думати через кризу в Україні, чи не варто мені зробити щось міжнародне, враховуючи мій досвід?». Під його керівництвом останній рік Нідерланди були однією з найбільш активних держав-членів, які підтримали Україну, і відіграли вирішальну роль в отриманні дозволу США на відправку їхніх винищувачів Ф-16 до Києва.

Головна посада в НАТО «була б дуже цікава, і я все ще міг би щось зробити», — сказав Марк Рютте в інтерв’ю радіо Den Haag FM. Він сказав, що не планує агітувати за себе на цю посаду в НАТО, але якщо ця ідея “окрилить мене, можливо, так”.

Тим не менш, є “дуже велика ймовірність”, що він може не отримати цю роль на тлі широкої підтримки іншого європейського чиновника, точніше “чиновниці”, яка стане наступником Єнса Столтенберга, сказав він, не називаючи прізвище іншого кандидата.

В інтерв’ю радіо Den Haag FM Марк Рютте також сказав, що не хоче змінювати Шарля Мішеля на посаді президента Європейської ради (Ради ЄС). Він вважає роль президента Європейської комісії, яку зараз очолює Урсула фон дер Ляєн більш цікавою, але “він має неправильну політичну орієнтацію для цієї посади”. (???).

А от щодо гесека НАТО… Єнс Столтенберг очолює альянс з 2014 року, нещодавно його повноваження продовжили вчетверте — до жовтня наступного року. Кілька країн прагнули обрати жінку на чолі організації, але учасники блоку не змогли домовитися. Раніше на цю посаду рекламували прем’єр-міністра Данії пані Метте Фредеріксен. Однак вона не підтримала цю ідею.

Єнс Столтенберг керував НАТО у дуже непростий і неспокійний період, оскільки він намагався збалансувати підтримку Києва з боку альянсу, не втягуючи організацію в більш широкий конфлікт з Москвою. Він також сприяв вступу до альянсу Чорногорії, Північної Македонії, Фінляндії і Швеції. Членство Швеції у НАТО буде вінцем його політичної кар`єри.

Ростислав Демчук

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *