Політика

НАТО має змінити стратегію

Це ще не офіційна, лише експертна пропозиція одного із західних авторитетів. Але й вона вкрай важлива для утвердження думки: досить вдавати, що це суто українська проблема. Над країнами НАТО вже давно літають російські ракети. Випадково чи невипадково така ракета може поцілити в реактори чеської чи болгарської чи угорської АЕС.

Справді виглядає нелогічно, якщо не сказати дивно, позиція МАГАТЕ — дрони на ЗАЕС міжнародне атомне агентство лякають, а ракети і дрони, що залітають чи можуть залетіти у повітряний простір названих країн чомусь зовсім безпечні для АЕС і Європи в цілому. Катастрофа у зв’язку з нищення ЗСУ російських наземних систем виявлення і наведення ракет (той же Контейнер в Мордовії) буквально на порозі. І добре, що в Європі стали це бачити.

Колишній чиновник оперативного штабу Міноборони Німеччини, старший науковий співробітник Мюнхенської конференції з безпеки Ніко Ланге запропонував збивати російські ракети над Україною з території Польщі. Його слова наводить видання Tagesschau.

Експерт зазначив, що західна підтримка Києва потребує зміни стратегії. Зокрема він вважає, що країни НАТО повинні використовувати системи протиповітряної оборони (ППО) на східних кордонах блоку. “Відтепер партнери повинні використовувати численні системи Patriot на наших східних кордонах, щоб збивати всі російські ракети і безпілотники над Україною, які перебувають у межах їхньої досяжності”, — сказав екс-чиновник Міноборони ФРН.

Ланге закликав альянс до “нетрадиційних рішень” у короткостроковій перспективі. Він висловив упевненість, що такі дії НАТО відповідають міжнародному праву. Експерт навів як приклад допомогу союзників Ізраїлю у відбитті атаки Ірану.

Віктор Лешик

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *