Політика

Пандемія популізму і охлократії

Зупиняти пасажирський потяг з українськими жінками і дітьми — це вже точно не про зерно і не про економіку. Поведінка польських фермерів – це проекція з майбутнього Європи. Анархія на кордонах, витіснення іноземного капіталу й мігрантів з країн, де праві популісти можуть невдовзі взяти всю повноту влади в свої руки. А за цим лише одне – розв’язання конфліктів збройним шляхом поміж ще недавніх членів європейської унії й союзників по НАТО.

Проблеми в ЄС давно перезріли. Однак в статутних документах унії, які писали ліваки-мрійники, нема жодних механізмів для упередження і розв’язання проблем.

Донедавна зовнішня політика тієї чи іншої країни в той чи інший спосіб була убезпечена від впливу натовпу. Бо це надто специфічна сфера, в якій лише дипломати не з одним дипломом в кишені, могли розібратися. Зараз за це взялися польські, угорські, словацькі, румунські, французькі фермери. Вони, а не Пентагон чи МЗС конкретної країни вирішує – пропустити військовий вантаж в Україну чи ні. Це інфекція, яка може розвалити ЄС і НАТО. Пандемія безмежного популізму і охлократії.

Як у себе в Росії, так і своїми діями в Україні, Путін призвав до активності в Європі і США націонал-егоїстів. Їх відділяє від фашизму зовсім і зовсім трохи – прихід правих до влади і тотальне закручування гайок в середині кожної з країн. А для політики закручування гайок, як показує досвід Росії, постійно потрібен зовнішній ворог.

Фактично у ці найближчі два місяці буде вирішено не тільки долю України, але й долю ЄС і НАТО. Червневі вибори до Європарламенту лише зафіксують руїну.

Надзвичайно може вплинути на ситуацію нарощування європейської активності США. Запланована зустріч між Джозефом Байденом і лідером республіканців в Конгресі Майком Джонсоном. Якщо буде досягнуто домовленнності (а головне, щоб домовленність була згодом виконана, а не торпедована вчергове Дональдом Трампом), є шанс не лише для України, але й для Європи уникнути жахливого середньовічного сценарію.

Віктор Лешик

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *