Політика

Переляк Моше Дайяна…

Іран Ізраїлю, як і Росія Україні, не оголошував війни. Просто вдарив великою кількістю балістичних ракет і БПЛА по державі, якої юридично для Ірану не існує. Як для Москви не існує держави Україна і окремої нації — українців. Тобто джентельменські манери: “Іду на ви” остаточно вийшли з моди. Просто брутальна агресія в стилі кочівників з Великого степу.

Ну, раз Іран війну Ізраїлю не оголошував, той війни немає? Можна не чіпати резервістів, повертатися до звичайного мирного життя, якого найбільше хочуть ізраїльтяни? А не виходить. Влада викликає на службу резервістів. Розгортають додаткові системи для оборони і для завдання удару у відповідь. При цьому, так само, як і в нас, під істеричні крики опозиції (організованої і стихійної): досить, навоювалися, нам Гази вже вистачило, тепер що з Іраном, населення якого в 10 разів більше, ніж в Ізраїлі, воювати?

Демократія! Рівень готовності йти на службу, як показує соціологія, так само, як і в нас, катастрофічно впав. Порив ідеалістів – це красивий, благородний стан душі… але не розрахований на довгу рутинну службу. І це страшенно тішить ворогів Ізраїлю й України. Вони успіхи й невдачі не вимірюють кількістю своїх загиблих.

Єдиною надією на перемогу в таких війнах для ізраїльтян і українців є новітні мілітарні технології. Ізраїльскі військові це давно зрозуміли. Технології й атомна зброя. У свіжому біографічному фільмі “Голда” шокований міністр оборони Моше Дайян, повернувшись з кордону з Сірією, звідки рушили сотні танків на Ізраїль, у відчаї закликає прем’єр-мінстра Голду Меїр: треба кидати атомну бомбу…

Дякуючи неймовірній витримці і розуму Голди Меїр, тоді не кинули. Але такі заклики в Ізраїлі час від часу лунають. Правда, наразі від осіб неофіційних. Хоча може колись дізнаємося, що й на офіційному рівні таке не виключалося. Ці настрої, безумовно, відомі ЦРУ США. Тому, щоб запобігти такому апокаліптичному сценарію, вчора американці, французи, британці і включилися у спільне відбиття атаки Ірану.

Не можна в сучасному світі технологій навіть невелику за кількістю націю заганяти в глухий кут геноцидного знищення. Це може стати кінцем всієї цивілізації. А ізраїльтян і українців подовжують заганяти. І наші дії на території Росії по знищенню НПЗ й інших промислових об’єктів реально найбільш вагомий аргумент хоч для Байдена хоч для Трампа. Залишати країну, що зазнала нічим не спровокованого агресивного нападу сусіда, у час війни без спланованої допомоги… ну, це те ж саме дикунство, як середньовічні манери кочівників Великого Степу.

Так, наші сигнали з НПЗ і сигнали з Ізраїлю, здається, пробивають залізобетонну стіну байдужості й відмороженності сучасних американських політиків. Позачергово пакет військової й фінансової допомоги (лунає уже з багатьох джерел) буде днями виноситися на голосування в Конгресі. До того, як я розумію, в Ізраїлі погодилися різко і масштабно не відповідати Ірану.

Чи погодилися в Києві не атакувати об’єкти в Росії, не знаю. Але можна на кілька днів і пригальмувати, пам’ятаючи, що завжди в резерві у нас є “інструмент”, яким ефективно можна пробуджувати інтерес за океаном до наших проблем і страждань.

Віктор Лешик

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *