Політика

Перший день саміту НАТО в Мадриді

Цю подію прокоментували вже всі, кому не лінь. Навіть Aрестовича з Фейгіним. Там справжня «глибина» аналізу та прогнозів у справах НАТО і світової геополітики. Тому я не зупинятимусь на результатах першого дня цієї історичної зустрічі. Спробую розібратися: чому Німеччина зброї нам не дає, або дає дуже мало?

Ті люди, яким сягнуло за 50 є ровесниками створення Збройних сил Німеччини. До цього Німеччина мусила демілітаризовуватись. Натомість на її території розмістилися воєнні бази США, Великобританії і Нідерландів. Німцям довгий час було заборонено брати участь у будь-яких військових маневрах за межами Німеччини.

Військова потуга країни розпочала свою нову історію аж у 70-х роках. Канцлери Шрьодер, потім Меркель гальмували на догоду Кремля розвиток воєнної промисловості Німеччини.

Цю проросійську політику викрив і зробив публічною у 2018 році президент США Дональд Трамп. Під час Брюссельського саміту НАТО Трамп був вражений тим, що Німеччина не доплачувала впродовж понад десятиліття майже 50 відсотків зі своєї частки в бюджет НАТО, але тим часом підтримувала проект «Північний потік-2». Він вибухнув гнівом і погрозами, аж до того, що США, Великобританія і Туреччина вийдуть з НАТО.

Це був грандіозний скандал.
Тепер! Чому Німеччина нам не дає, або мало дає? Шрьодер і Меркель довели німецьку оборонну промисловість «до ручки». Тепер сама Німеччина гола-боса, щоб могла сама-себе захистити. От і вся історія банальна причина, чому Німеччина «буксує» щодо України. Самі не мають, сараки.

Тепер до питання (у відповідь НАТО-скептикам) чому Швеція і Фінляндія вступають за спрощеною процедурою. Дехто каже: у НАТО подвійні підходи. Проте, у цій ситуації це не так. Фінляндія і Швеція вже давно є членами ЄС, високий рівень економіки, високий рівень життя в цих країнах, ВПК за найкращими стандартами НАТО.

Країни хоч і звуться «нейтральними», «позаблоковими», однак вони давно постачаюуть зброю до країн НАТО. Їм не треба доростати до стандартів Альянсу. Скажімо, шведська компанію SAAB Inc. Це інкорпорація, яка виготовляє гелікоптери, літаки-винищувачі, гусеничні платформи для танків, самохідної артилерії та багато іншого.

ВПК Фінляндії. З питань озброєння фінська армія покладалася переважно на себе, тому держава має досить розвинений власний ВПК. Найбільш відомою його продукцією є колісні бронетранспортери. Також на місцевих верфях повністю збудований флот Фінляндії. Окрім власних зразків, на озброєнні Збройних сил країни перебуває значна кількість техніки НАТО.

Ось тому Швеції і Фонляндії не потрібні ПДЧ і тому подібне бюрократичне крючкотворство, які необхідні, скажімо, для України і Грузії.

Ростислав Демчук

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *