Політика

Підсумки саміту НАТО у Вільнюсі

Україна чекала на чіткі і зрозумілі меседжі від саміту НАТО у Вільнюсі, але вийшло навпаки. Офіційний Київ подав чіткий і зрозумілий сигнал: надайте Україні новітню і потужну зброю. Українькі ж бо вояки захищають не лише свою вітчизну, але і східні рубежі НАТО і ЄС. Знайшли собі «буферну зону» – Україна. І дещо зухвалі заяви Володимира Зеленського під час саміту цілком виправдані.

Щодо поведінки і позиції Байдена – остаточно розчарував мене. Та й не лише мене. Дідо старий і немічний. Кращим він не стане. У панамериканській геополітичній ідеології є дві взаємовиключні тези. Не можна дозволити Україні програти у війні з Росією – інакше повернення до дуже холодної, навіть морозної війни з Росією і високі ризики для східноєвропейських держав НАТО.

З іншого боку не можна допустити повного розгрому і розпаду Росії. Розпад РФ відкриває шлях для Китаю не лише економічно, але і політично прибрати до рук Монголію, Далекий Схід, Сибір, Казахстан. Зросте роль Туреччини у країнах Центральної Азії. Цього Америці непотрібно. Їм потрібен якийсь Горбачов-2 у Кремлі. Маріонетка США на чолі РФ.

Саміт НАТО був настільки контрпродуктивним (за виключенням згоди Туреччини щодо вступу Швеції в НАТО), що президент Польщі Анджей Дуда спробував внести свіжий подих у ці посиденьки у Вільнюсі. Він запропонував введення миротворчих сил НАТО в Україну за умов припинення вогню з обох боків.

Ні, сьогодні така схема для України недоречна. Якби Дуда запропонував Балканський сценарій примушення Слободана Мілошевіча до миру – варто б Києву над цим замислитись. Тоді щоночі авіація країн НАТО громила в “ноль” інфраструктуру Сербії по усій її території. Але Сербія – не Росія. Там бомбити й бомбити.

Тому Володимир Зеленський відповів на запитання журналістів: «Я чесно хочу сказати, що ми не зацікавлені, поки ми не в НАТО, щоб у нас розташовувались ті чи інші збройні сили». На думку президента, наразі ЗСУ достатньо, а питання полягає у постачанні Україні конкретної новітньої зброї зразка НАТО.

«Партнери розуміють, що у нас потужна армія. І коли ми будемо в НАТО, то наші військові з досвідом військовим — ось вони, впевнений я, можуть бути запрошеними в рамках чинного законодавства забезпечувати відповідну безпеку на територіях інших держав НАТО», – сказав Зеленський.

Ростислав Демчук

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *