Політика

Післяслово до трагедії із гвинтокрилом

Вони красиві. Схожі на голівудських акторів… Вони й жили, як круті герої якогось голлівудського бойовика. Летіли до Харкова, вірніше до гарячих точок поблизу міста. Саме на оцьому гвинтокрилі. Він був французським, і далеко не новим. Ці гвинтокрили свого часу Франція взагалі заборонила до використання, бо вони мали певні технічні недосконалості у двигунах, що спричиняло аварії, потім розробники свої помилки врахували і модель удосконалили, після чого їх експлуатацію дозволили.

Із якої партії був цей, наразі невідомо. Як і причину катастрофи. Розглядають декілька версій: технічні несправності, помилка екіпажу, терористичний акт. Щодо помилки екіпажу, що нібито був туман, і машина врізалась в неосвітлену багатоповерхівку, а потім впала, то її заперечують всі очевидці. Гвинтокрил, на якому щось сталося, зробив три кола над будинками в повітрі, і пілот якраз відтягнув цю махину від багатоквартирних будинків, щоб не спричинити жертв, і очевидно, вибрав майданчик для падіння біля двоповерхової будівлі. Власне, він так і впав, але зачепивши крилом дитсадок, який потім загорівся…

Щодо теракту. Люди на борту були занадто помітними фігурами у цій війні. Вони були і бійцями, і рятувальниками. І вони багатьом заважали. І вони багато знали. Денис Монастирський. 42 роки. Більше науковець, ніж слідчий. Працював юристом у крутих зарубіжних кампаніях, вільно володів англійською. Кандидат юридичних наук, викладав у Хмельницькому університеті, автор багатьох наукових праць. Саме він стояв біля джерел створення того самого Бюро Державного Рослідування (ДБР), навколо якого постійно ламалися списи, з метою зробити цей підрозділ ручним. Монастирський цього не дозволяв, і до свого останнього дня був там Секретарем конкурсної комісії.

А ще був одним із найбезкомпромісніших членів Головної ради Товариства охорони пам‘яток історії та культури, до яких тягнулося багато жадібних рученят. Його перший заступник — Євгеній Єнін. 42 роки. Дипломат, який працював у посольствах на Балканах, в Південній Азії, в Італії. Володів багатьма мовами. Кандидат політичних наук. Був заступником міністра зовнішніх справ, мав чималий авторитет за кордоном. Під час президентства Порошенка, який, як відомо, теж був дипломат, саме Євгеній Єнін став заступником Генпрокурора, відповідаючи за зовнішньо-економічні зв‘язки.

У 2019 році, коли прийшла нова влада і пообіцявши «весняні посадки», спробувала посадити за грати свого попередника, саме Єнін скасував кримінальне звинувачення Порошенку за відсутністю доказів, і після того демонстративно пішов у відставку.

Ці люди були цвітом нації. І вони були на своєму місці до самого кінця. Світла пам‘ять

Людмила Семенюк

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *