Політика

ПриПАРка для путіна

Путін не зможе відвідати Південну Африканську Республіку (ПАР) для участі у саміті лідерів країн BRICS (Бразилія, Росія, Індія, Китай, ПАР), інакше правоохоронні органи ПАР змушені будуть його арештувати і передати в Гаагу. Влада ПАР дипломатичними каналами передала в Москву прохання, щоб Володимир Путін не приїжджав на саміт БРІКС, який має відбутися в місті Гаутенгу в серпні і міг би стати першою великою закордонною поїздкою російського президента після початку війни.

Про це повідомляє видання The Sunday Times. Чиновники не бачать іншого виходу, окрім як заарештувати Путіна за ордером Міжнародного кримінального суду в Гаазі, який було видано у березні. Такого висновку, за інформацією видання, дійшла спеціальна комісія уряду, яку заснував президент ПАР Сіріл Рамапоса.

ПАР, як і ще понад 120 країн світу, ратифікувала Римський статут – основний документ, який регламентує роботу МКС. І як наслідок має підпорядковуватися його рішенням, зокрема за ордерами на арешт підозрюваних у військових злочинах. «У нас немає інших варіантів, як заарештувати Путіна, якщо він прибуде в нашу країну – сказав для The Sunday Times представник уряду ПАР. — Якщо президент РФ приїде сюди, ми будемо змушені його арештувати. Єдиний варіант, який у нас є – це підключитися через Teams або Zoom із Москви», — сказав урядовець.

Президент Росії Володимир Путін братиме участь у заході, але формат цієї участі ще потрібно уточнити, говорив ще наприкінці квітня прес-секретар Кремля Дмітрій Пєсков. «Звичайно ж, ми братимемо участь у роботі саміту, який відбудеться у ПАР. Безумовно, цьому передуватимуть наші двосторонні контакти з юарівцями, уточнюватимемо їхню позицію», — сказав тоді Пєсков.

З юридичної точки зору у влади ПАР справді немає вибору: якщо Путіна не заарештують, це буде порушенням не лише міжнародного законодавства, а й законів самої країни, зазначає Пріял Сінгх, старший дослідник Південноафриканського інституту проблем безпеки (South Africa’s Institute for Security Studies).

Навіть теоретичний сценарій виходу із юрисдикції МКС до можливого візиту Путіна неможливий: на це просто не вистачить часу, кажуть юристи міжнародного права The Sunday Times. Якщо Путін все ж таки з’явиться, це буде «величезний негатив», і в уряді, очевидно, це усвідомлюють, зазначає Пріял Сінгх.

Хоча затримання Путіна за кордоном — це «фантастичний сценарій», і реальних можливостей для цього не проглядається, ордер МКС має політичні наслідки вважають також політики Південної Африканської Республіки. Ці політичні наслідки вже очевидні! Зокрема, дуже різко обмежуються можливості низки західних політиків для прямого діалогу із Путіним; з’являється лінія напруги всередині російської еліти, створюється негативне тло для країн та компаній, які були готові продовжувати вести бізнес з Росією.

Таким чином Володимира Путіна практично повністю відрізано від можливості спілкування з цивілізованим світом.

Ростислав Демчук

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *